TV der bevæger dig

Islændinge forbereder fodboldfest i Sønderborg

00:29

Áfram Ísland! Hele dagen har medlemmer af Islandsforeningen i Sønderborg gjort klar til kamp med kampråb og ansigtsmaling.

Det islandske flag vil vejre overalt i Sønderborg. Foto: Ina Clausen, TV SYD

Hele dagen har medlemmer af Islandsforeningen i Sønderborg gjort klar til kamp. Foto: Ina Clausen, TV SYD

Søster og bror - Berglind Rut Bjarnadóttir og Bjarki Snær Bjarnason - er klar til kamp. De er henholdsvis kusine og fætter til den islandske målmand. Foto: Ina Clausen, TV SYD

1 af 4

Søndag aften løber Island på banen i Paris til et historisk fodboldbrag mod de franske EM-værter.

Hele dagen har islændinge gjort sig klar til kvartfinalekampen mod Frankrig. Der er blevet syet flag, malet flag i ansigtet og drukket øl.

I Sønderborg bliver kampen vist på storskærm på Rådhustorvet. Islandsforeningen i Sønderborg inviterer nemlig i samarbejde med Sønderborg Kommune og caféerne Ib Rehne Cairo, Brøggeriet, Marcellos og Heidis Bier Bar alle interesserede til fodboldkamp på storskærm på Rådhustorvet.

Det er første gang, vi nogensinde er nået så langt. Hele verden taler om os. Det er stort. Jeg tror på, vi kan vinde i aften.

Vidar Gudmundsson, Buschauffør, Sønderborg

Blandt søndagens heppende tilhængere i Sønderborg er kusinen til den islandske målmand.

- Vi er så stolte af dem, at de er nået så langt. Vi gør alt hvad vi kan for at fejre dem godt, siger sygeplejerske Kirstin Birna Bjarnadóttir til TV SYD.

Der er kampstart klokken 21.00, men festlighederne begynder ved 20-tiden. Der står Islandsforeningens medlemmer klar med ansigtsmaling og instruktion i det islandske herrelandsholds nu så berømte kampråb: Áfram Ísland!

- Vi har fået et stort telt sat op nede på Rådhuspladsen, og der er så mange, der kommer og fester med os. Alle der vil komme, de må komme, forklarer Kirstin Birna Bjarnadóttir.

Kampen er en sensation af de helt store. Inden turneringen begyndte havde Island nemlig aldrig kvalificeret sig før til et europamesterskab i fodbold. Nu står de i kvartfinalen, hvor de møder Frankrig, der har et talstærkt hjemmepublikum i ryggen.

Men selvom oddsene på en islandsk sejr er høje, så tror de alligevel på avancement i EM.

- Det er første gang, vi nogensinde er nået så langt. Hele verden taler om os. Det er stort. Jeg tror på, vi kan vinde i aften, siger buschauffør Vidar Gudmundsson.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden