TV der bevæger dig

Kolonihavefolket har tabt

02:35

Kolonihaveforeningen i Grejsdalen er blandt Danmarks ældste, og den er en væsentlig del af Vejles kulturhistorie.

1 af 2

Kolonihavefolket i Vejle har tabt en langvarig og ihærdig kamp for at bevare deres haver, der ligger i vejen for byudviklingen.

Alle deres klager over kommunens lokalplaner er blevet afvist af Natur- og Miljøklagenævnet.

Værst går det ud over kolonihaveforeningen Nordly, der mister 80 haver. Arealet skal give plads til et psykiatrisk sygehus ved Vejle Sygehus i Grejsdalen.

30 haveejere bor fast i deres kolonihavehuse. De skal ud senest 1. oktober.

17 haver nedlægges i Vejle Enge ved Trædballe for at give plads til parkeringspladser og udvidelse af DGI-huset. Kun fem haver bliver berørt af 1. etape af byggeriet. Det betyder, at de fleste haver kan afvikles over flere år.

Haveforeningen Borchsminde har de fleste haver i det berørte område.

Erstatning

Kommunen stiller et område i de våde enge i Trædballe til rådighed for erstatningshaver. Oprindelig skulle der være 130 nye haver, men nu er antallet nedsat til 95 for at undgå for tæt bebyggelse.

I den nye kolonihave skal det håndhæves, at beboerne ikke må have fast adresse i husene.

En grundejerforening i Trædballe protesterer mod den nye udstykning af kolonihaver. De bliver naboer til kolonihaverne. I dag har de udsigt over engene, der skal afvandes med fare for, at vandet trænger op til deres huse.

Natur- og Miljøklagenævnet har behandlet en lang række klager, blandt andet om lokalpolitikeres inhabilitet i forbindelse med vedtagelse af lokalplanerne, med alle klager er blevet afvist.

Beboerne i kolonihaverne kan kun forvente en beskeden erstatning, når de skal rømme deres huse. I kolonihaveforeningen Nordly ventes den at blive på 25.000 kroner.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden