Kryds & Tværs

TV SYDs tur på kryds og tværs i landsdelen byder lørdag på skolefødselsdag i Fredericia - besøg i et 172 meter langt rør og åbent hus hos Danmarks Radio.

I Fredericia fylder en af landets ældste skoler - Sct. Knuds Skole - sin 325-års fødselsdag.

Sct. Knuds Skole begyndte sin undervisningsaktivitet relativt kort tid efter, at man begyndte at anlægge fæstningsbyen Fredericia i 1650. Dengang blev den katolske menighed etableret af to jesuitterpræster, der kom til byen, og 37 år efter, i 1687, blev den katolske kirke bygget, hvorefter undervisningen af børn efter kongeligt dekret

begyndte. Senere købte den katolske menighed et hus til undervisningsbrug, og efterfølgende byggede menigheden den kirke, som kendes i dag.

Åbent rør

I Kolding er byens borgere inviteret til at besøge et meget langt og stort kloakrør.

»Monsterregn« er et nyt begreb, som følger af klimaforandringerne. Skybrud af hidtil usete dimensioner medfører oversvømmelser ­ også her i Danmark.Sidst i Lystrup ved Århus for en uge siden, hvor borgerne oplevede at kunne sejle i robåd rundt på villavejene.

Nu inviterer Kolding Spildevand kommunens borgere til en ganske særlig oplevelse for at se, hvad der gøres her i området for at forebygge de voldsomme følger af klimaforandringerne.

»Vi byder på en ganske særlig oplevelse, som man kun får én gang livet:

Lørdag den 15. september kan borgerne gå en tur gennem det 172 meter lange rør, som i nær fremtid skal udgøre et gigantisk, underjordisk rørbassin til spildevand. Det nye rørbassin er en vigtig del af kampen mod monsterregnen, oplyser direktøren for Kolding Spildevand, Per Holm.

»Vi vil gerne præsentere borgerne for en vigtig del af den sikkerhed og

tryghed, som de får for de penge, de betaler i vandafledningsafgift. Det nye rørbassin skal være med til at forebygge oversvømmelser i hele

Brændkærområdet. Projektet er en del af Kolding Spildevands indsats mod de voldsomme skybrud, som vi kan vente i fremtiden på grund af

klimaforandringerne, forklarer selskabets bestyrelsesformand Iver Pedersen.

Det 172 meter lange rør har en indvendig diameter på 2,6 meter, og det

strækker sig fra Kolding Åpark til hyttebyen ved Skamlingvejen. De 43

rørelementer, der udgør tunnelen, er hver 4 meter lange.

DR åbner dørene

Mød medarbejderne på DR Syd og DR Trekanten når DR holder åbent hus lørdag den 15. september mellem klokken 10.00 og 15.00.

Ud over kendte ansigter fra DRs tv-programmer får gæsterne også mulighed for at opleve, hvordan direkte radio bliver produceret. Man kan endda også selv prøve sit talent som nyhedsoplæser af og få sin helt egen nyhedsudsendelse med hjem.

DR åbner dørene over hele landet, og dørene til radiostudierne står ikke på klem men på vid gab, så alle er velkomne til at kigge inden for, mens der bliver sendt direkte radio.

Direktøren for DR Danmark, Inger Bach, glæder sig til at byde DRs brugere inden for i det hidtil største åbent hus-arrangement i DR-regi.

?Vi vil gerne vise, at vi er til stede i hele landet ? og at det betyder meget for os at være det. Vi glæder os til at møde danskerne og høre deres tanker om DR. Vi har også brug for dialog med vores brugere, hvis vi skal levere et endnu bedre produkt i fremtiden,? siger hun.