TV der bevæger dig

Livsfarlig redebygger

02:06

Den lille kragefugl er her på gale veje.

1 af 2

Denne fugl kan koste dig liv og førlighed. Lige nu har den travlt med at bygge rede i en skorsten, og det kan føre til, at husets beboere bliver forgiftet af kulilte, når fyringssæsonen begynder igen.

Husejere har kun pligt til at få deres skorsten renset af en skorstensfejer en gang om året, så de skal selv være opmærksomme på, om en allike-familie er flyttet ind i deres skorsten i det tidlige forår.

Fuglene smider pinde ned i skorsten, og når de efterhånden sætter sig på tværs, har fuglene fundamentet til en lun rede, som de dækker til med græs. Reden bliver bygget flere meter nede i skorsten, så det er svært af få øje på den.

- Man skal passe på, når fyringssæsonen begynder igen. Hvis man fyrer med olie, gas eller træpiller, kan det hurtigt gå galt, hvis der ikke er træk i skorstenen. Røggasserne siver i stedet ind i huset, fortæller skorstensfejer Orla Flemming Nielsen, Christiansfeld.

Røggasserne består af kulilte. Kulilteforgiftning kan føre til hjerneskade og død.

I oktober sidste år døde to unge mænd i Gesten vest for Kolding af kulilteforgiftning. De havde lagt sig til at sove i et hus med en tilstoppet skorsten.

Husejere kan sikre sig ved at montere en solid rist på skorstenen.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden