TV der bevæger dig

Mange får nummerpladerne stjålet - men det er nemt at forhindre

02:12

Mange bilister får stjålet deres nummerplade.

1 af 2

Stjålne nummerplader bruges til at dække over kriminalitet - med det er enkelt at sikre sig.

I dag er nummerpladerne alt for nemme at stjæle, da en stor del blot er klipset på en tynd plastik-ramme.

Nummerpladen kan på få sekunder vippes af og monteres på en anden bil. Det udnytter tyvene i stor stil.

- Vi ved, at kriminelle anvender stjålne nummerplader til at dække over kriminalitet som f.eks. tyvetogter i villakvarterer, røverier, tyveri af brændstof og anden kriminalitet, siger lederen af det kriminalpræventive sekretariat, politikommissær Christian Østergård.

- Jo sværere de har ved at stjæle nummerplader, jo sværere har de også ved at planlægge og dække over deres øvrige kriminalitet, siger han.

ITD - Brancheorganisationen for den danske vejgodstransport, Skat og Syd- og Sønderjyllands politi viste i dag hvor let det er at sikre sin nummerplade. Det foregik ved et arrangementet i Vejen.

De gav følgende råd:

Lim dine nummerplader fast.

1. Tag din nummerplade ud af den sorte klikramme. De fleste nye nummerplader sidder kun fast i en klik-ramme, og er derfor nemme at klikke ud. Rengør bagsiden for snavs, med en klud.

2. På bagsiden af nummerpladen påføres i striber et lag montagelim.

3. Klik din nummerplade fast i rammen igen. Når montagelimen er tør, vil det være svært at fjerne nummerpladen uden at den bøjer, og nummerpladen bliver derfor vanskelig at genbruge til andre formål.

Eller: Skru dine nummerplader fast.

Det er muligt at skrue nummerpladerne fast med de skruer, som fås i SKATs nummerpladeekspedition eller hos en autoriseret nummerpladeoperatør. Denne metode kræver, at du borer to huller i nummerpladerne, som passer sammen med to af de huller, der allerede er i bilen.

1. Fjern nummerpladen og den sorte klikramme. Under nummerpladen er der flere huller beregnet til fastgørelse af nummerpladen. Find de huller, der matcher bedst. Du skal bore i den hvide del af nummerpladen. Mål ud til hullerne ved at holde nummerpladen op på plads og marker med en tusch på nummerpladen, hvor de enkelte huller er.

2. Inden du borer, skal du tjekke, at du kun borer i den hvide del af pladen. Bor nu forsigtigt de to huller.

3. Sæt nummerpladen tilbage i den sorte klikramme. Sæt skruerne i nummerpladen og fastgør nummerpladen til bilen. Til sidst sætter du de to hvide plastikhætter på skruerne, så skruerne ikke ses på nummerpladen.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden