TV der bevæger dig

Medalje kan forhindre selvmord

00:45

Veteranhjemmet på Ansgarsvej i Fredericia. (Google StreetView) Foto: Goodle

1 af 2

En fortjenstmedalje kan være det, der afholder en soldat med krigstraumer fra at begå selvmord, skriver Avisen.dk. Teorien bekræftes af Veteranhjemmet i Trekantområdet, som ligger i Fredericia.

Center for Selvmordsforskning har gjort op, at 298 af de knap 28.000 danske soldater, som har været sendt ud siden 1992, har forsøgt selvmord en eller flere gange, mens 47 har taget deres eget liv. Nogle af selvmordene kunne være undgået, hvis veteraner med psykiske skader kunne få en medalje.

Formand for Veteranhjemmet i Trekantsområdet, Carl Bratved, giver selvmordforskeren ret i, at fortjenstmedaljen har stor betydning for de veteraner, der har fået krigstraumer.

Han mener, det er en stor forbedring, at det ikke kun er fysiske mén, der tæller. Men selve processen, frem til man får medaljen, er en så stor belastning for mange veteraner, at det går ud over selve idéen om en medalje.

Veteranhjemmet i Fredericia har eksisteret i snart fem år.

Centeret for Selvmordsforskning kom for to år siden med sin første rapport om veteraner og selvmord. Siden er reglerne ændret, så Forsvarets medalje for sårede i tjeneste også kan gives til soldater med psykiske krigsskader.

- Så har forsvaret i hvert fald anerkendt, at det at komme hjem med skade på sjælen også er værd at bemærke, og det er i sig selv selvmordsbeskyttende, siger lederen af Center for Selvmordsforskning Lillian Zøllner til Avisen.dk.

Flere veteraner kritiserer i dag, at Forsvaret ikke uddeler medaljer til soldater med psykiske krigsskader, som var udsendt før 1996.

En af dem er Christian Ring, som står bag en facebook-gruppe for veteraner.

- Ja, det er bare et stykke blik til 25 kroner. Men for mange veteraner er det en vigtig anerkendelse og et punktum for nogen voldsomme begivenheder, som har haft store konsekvenser for vores liv, siger han.

Lillian Zøllner har interviewet en række veteraner om, hvad der kan beskytte mod selvmord og selvmordforsøg, og er enig i, at medaljerne er vigtige.

- En af de soldater, jeg refererer til i rapporten, siger, at så behøver han ikke at tage sit eget liv. Medaljen er et synligt bevis for, at nogle værdsætter det offer, han har bragt, siger Lillian Zøllner.

Arbejdsskadestyrelsen skal anerkende, at der er tale om en arbejdsskade, før psykiske mén kan udløse en medalje. Carl Bratved nævner, at enkelte veteraner har ventet fem på Arbejdsskadestyrelsens afgørelse.

- Det oplever de som meget frustrerende og nedværdigende. På det tidspunkt har Forsvarets psykologer givet dem diagnosen, og kommunen har måske også givet dem førtidspension. Hvorfor de så blive ved at vente på at få medaljen? siger han til Avisen.dk.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden