TV der bevæger dig

Modstandsheltens gravsten kom endelig hjem til Ødis

Johann Böges gravsten rejses i Ødis under en mindehøjtidelighed. Foto: Kristian Mørk Andersen

Her står Johann Böges gravsten på Ødis kirkegård. Foto: Kristian Mørk Andersen, TV SYD

1 af 2

Søndag lykkedes det endelig. Modstandsmanden Johann Böges gravsten, der på mystisk vis var endt i en kystsikring i Nordsjælland blev rejst i Ødis.

På mystisk vis endte en gravsten for en modstandshelt i en kystsikring i Nordsjælland, men da det kom Harald Oksbjerg for øre, sørgede han for, at gravstenen kom hjem til Ødis. Den by, hvor Harald Oksbjerg selv boede som barn - og hvor modstandshelten Johann Mackesprang Böge opererede.

Johann var kæreste med Harald Oksbjergs søster Grethe - kvinden han siden endte med at gifte sig med i en høj alder. De to endte deres dage sammen i et lille hus i Nordsjælland, hvor Johann Mackesprang Böge døde i en alder af 85 år.

Det er usikkert, hvordan hans gravsten endte i kystsikringen, men stenen blev bragt hjem til Ødis. Nu er den restaureret og søndag blev den rejst på kirkegården i Ødis under en mindehøjtidelighed.

 - Johann var en særlig modstandsmand, en særlig frihedskæmper, siger Harald Oksbjerg om sin gamle ven, der i sin tid havde held til at flygte fra Gestapo, netop før krigen sluttede.

- Det er vigtigt at vi tænker på, hvordan vi husker. At vi ikke bare sige, at det skete der i 42, og skriver det ned i en bog, men at vi lader os inspirere af det mod, han havde, siger præst i Ødis kirke, Bogny Brünings-Hansen til TV SYD.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden