Politiets nummerpladescanner vinder pris

Politiets automatiske nummerpladegenkendelse vandt en pris ved uddeling af Digitaliseringsprisen 2018.

24 steder i landet bliver din nummerplade scannet, når du kører forbi. Flere af de steder er ved den dansk-tyske grænse.

Nu har politiets automatiske nummerpladegenkendelse vundet en pris. Nummerpladescannerne var nomineret ved Digitaliseringsprisen 2018. Det en pris, som er åben for alle offentlige virksomheder og institutioner, som har vist nye måder at bruge it-systemer på. Politiet vandt i kategorien Implementeringsprisen.

- Vi er ekstremt stolte på hele politiets vegne over at have vundet Implementeringsprisen på baggrund af et langt og tæt samarbejde på tværs af hele politiet. Automatisk nummerpladegenkendelse er en milepæl i digitaliseringen og moderniseringen i politiet, og vi fortsætter ufortrødent, siger Rigspolitiets IT-direktør Lars Ole Dybdal i en pressemeddelelse. 

Andreas Berggren, direktør for Udviklings- og Forenklingsstyrelsen og medlem af dommerkomiteen, forklarer i en pressemeddelelse, hvorfor politiet vandt: 

- Det er et rigtigt stort puslespil at få til at fungere; både den tekniske del med scannere på bilerne, behandling af de indsamlede data i realtid samt ændringer i organisationen og processer for at kunne reagere straks på den indsamlede viden. Det er imponerende, at politiet er lykkes med det, og det gør det relevant for omverdenen at have høje forventninger til den videre anvendelse af it, data og analytics i politiets arbejde.

Læs mere om Digitaliseringsprisen 2018 her.

Sådan gemmer politiet dataene:

Ifølge bekendtgørelsen om politiets brug af nummerpladegenkendelse bliver bilerne opdelt i to kategorier - "hits" og "no hits".
  • "Hits" er nummerplader på biler, der er kendt i politiets system i forvejen. Det kan blandt andet være biler, der er efterlyst eller tilhører personer, der er mistænkt for lovovertrædelser. Det kan også være biler, der ikke er synet eller forsikret. "Hits" kan gemmes i genkendelsessystemet i mellem tre måneder og to år alt efter overtrædelsens karakter.
  • "No hits" er biler, der ikke er kendt af politiet. De skal som udgangspunkt slettes fra systemet inden for  24 timer. Hvis "no hits" indgår som en del af en aktuel målrettet politi-indsats, må oplysningerne gemmes i op til 30 dage.