Råb om hjælp blev ikke hørt

En 41-årig pædofil kunne allerede være standset i januar 2008, da Esbjerg fik den første underretning fra en skole om overgreb mod et barn.

Manden blev i november sidste år dømt syv års fængsel for sex-overgreb mod otte børn, blandt andre sin egen datter. Sagen blev rejst, fordi en mor gik til politiet.

Den 41-årige blev kendt som Esbjergmanden. Han flyttede til Esbjerg fra Hvidovre i slutningen af 2006 eller begyndelsen af 2007 med sin familie.

Formanden for Esbjerg lærerforening, Kenneth Nielsen, oplyser, at socialforvaltningen allerede i januar 2008 fik den første underretning fra en skole om overgreb mod et barn. I juni og december kom der yderligere underretninger.

- Ansatte ved kommunen sendte råb om hjælp om udsatte og sårbare børn, men de blev ikke hørt på rådhuset, siger Kenneth Nielsen.

Ringbind med mistanker

Socialforvaltningen i Esbjerg havde allerede før den første underretning fået et helt ringbind om mandens mistænkelige handlinger i forbindelse med børn fra Hvidovre Kommune.

- På den baggrund skulle alle alarmer havde lydt allerede ved den første underretning fra en skole i Esbjerg, fastslår Kenneth Nielsen.

Frem til forbryderens varetægtsfængsling i 2007 fik socialforvaltningen i Esbjerg fem underretninger om manden.

Forvaltningen har i en enkelt sag forsvaret sig med, at politiet afslog at efterforske sagen.

Kenneth Nielsen håber, at der nu kan komme et samarbejde i gang mellem socialforvaltningen og lærere og pædagoger i kommunen, så underretninger ikke bare kommer til at forsvinde. I dag får lærere og pædagoger blot en kvittering på deres underretning. De får ikke at vide, om der bliver fulgt op på sagen.

Socialminister Karen Hækkerup (S) sender nu eksperter fra Ankestyrelsen til Esbjerg for at gennemgå samtlige børnesager i kommunen.