Sag mod bombemand begynder

Retten i Esbjerg tager mandag hul på sagen mod en 35-årig mand, der blandt andet er tiltalt for at fremstille sprængstof. Og for at have truet med at sprænge offentlige bygninger.

Der gik næsten tre måneder fra en nu 35-årig mand truede med at sprænge kommunen i luften til han blev anholdt. Han havde fremsat truslen overfor personale på rådhuset i Esbjerg tilbage i august 2011.

Da han fremsatte truslen gjorde han samtidig sagsbehandleren opmærksom på, at han vidste, hvordan man fremstiller en bombe.

Det viste sig ikke at være løgn.

Kemikalier

Da politiet kom for at anholde ham den 30. november 2011, fandt man et veritabelt laboratorium med stativer, glasrør, slanger og kolber.

Desuden havde manden alle mulige kemikalier: Flere forskellige slags syre, acetone, brintoverilte, kaustisk soda, alustrimler og trækulpulver for blot at nævne nogle.

Samt en flaske med det kraftige sprængstof TATP.

Satans mor

Derfor er det ikke en simpel sag om trusler, som Retten i Esbjerg indleder mandag morgen.

Her står den 35-årige - ud over trusler - tiltalt for at have fremstillet og prøvesprængt TATP og forsøgt at fremstille sprængstoffet ANFO, med det formål at sprænge offentlige bygninger i Esbjerg Kommune i luften.

TATP kaldes også "Satans mor", fordi det er meget ustabilt. Det blev blandt andet brugt ved terrorangrebet i London i 2005, og det var samme sprængstof, som gik af mellem hænderne på Lors Doukaev på Hotel Jørgensen i København.

Fire retsdage

ANFO fremstilles blandt andet af kunstgødning og fuel olie og bruges lovligt i blandt andet mineindustrien. Det var det sprængstof, der ved et terrorangreb i 1995 lagde en regeringsbygning i Oklahoma i ruiner og dræbte 168 mennesker.

Der er afsat fire retsdage til at behandle sagen, og dommen ventes at falde den 25. januar.