TV der bevæger dig

Skærer i friklinik i Give

Flere operationsstuer vil stå tomme på sygehuset i Give. (Arkivfoto)

Der bliver flere tomme lokaler på Give Sygehus, når Region Syddanmark flytter en del af aktiviteterne fra friklinikken i Give til Aabenraa.

Politikerne har besluttet at flytte friklinikkens operationer for grå stær. Det betyder, at friklinikken mister seks medarbejdere.

Samtidig ventes de nye regler om ventetid på behandling - som fra nytår må være to måneder i stedet for en - at yderligere et dusin medarbejdere bliver overflødige.

Tomme operationsstuer

Friklinikken har otte nye operationsstuer. Og fra næste år bliver der formentlig kun brug for fire-fem.

Til salg?

Det har i dag ikke været muligt at få besked på, om sygehuset i Give er på vej til listen over sygehuse, som regionen gerne vil sælge. I forvejen kæmper regionen med at få solgt sygehuset i Haderslev - og Fredericia er også på salgslisten.

Og regionens formand, Carl Holst, foreslår også, at staten overtager sygehuset i Hviding og bruger det til fængsel (se anden historien).

Fra hele landet

Friklinikken blev oprettet under Vejle Amt. Her var Brædstrup og Give forbundet i Vestdanske friklinikker. Siden har region Midtjylland, som overtog sygehuset i Brædstrup, flyttet aktiviteten til Silkeborg.

Friklinikken havde sin storhedstid, da ventelisterne til de offentlige sygehuse eksploderede. Siden er produktiviteten steget på alle sygehuse, og det har taget en del af efterspørgslen.

Med en placering midt i Jylland har friklinikken tiltrukket mange patienter fra alle regioner. Men når behandlingsgarantien for en række sygdomme hæves til to måneder, vil de offentlige sygehus bedre kunne følge med.

300 patienter om ugen

I dag henvender ca. 300 patienter sig hver uge på klinikken i Give. Bl.a. på smerteklinikken, som er friklinikkens største aktiv.

Afdelingen i Give tilbyder også enkle operative indgreb, bl.a. urologiske og organkirurgiske indgreb.

Røntgenfunktion

Sygehus Lillebælt, der omfatter sygehusene i Vejle, Kolding, Fredericia, Middelfart og Give, har enkelte funktioner på sygehuset.

- Vi har en velfungerende røntgenafdeling, som modtager patienter fra praktiserende læger og andre sygehusplus friklinikken, siger sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen til TV SYD.

- Desuden har vi en satelit-afdeling af Rygcentret, som er flyttet til Middelfart - fra Give.

Sygehusdirektøren bekræfter, at der er en del tomme lokaler i bygningerne i Give. Bl.a. bassin-området og flere kontorafdelinger.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden