TV der bevæger dig

Analyse: Sønderjyske kan tage den store gevinst i Prag

Nikolaj Madsen og Sønderjyske kan med en sejr eller en uafgjort med større cifre end 0-0 torsdag aften i Prag gå videre til Europa Leagues gruppespil. Foto: Claus Fisker, Scanpix

Sønderjyske kan med en sejr eller en uafgjort med større cifre end 0-0 torsdag aften i Prag gå videre til Europa Leagues gruppespil. Et godt resultat kan give klubben en millionbonus og et styrket fundament, vurderer fodboldskribent på Mediano.nu, Michael Søvsø

Torsdag aften er det alvor for de sønderjyske fodboldben. Træner Jakob Michelsens mandskab står en enkelt sejr fra en historisk præstation, der vil give genlyd over hele fodbold-Danmark og måske også ud over landegrænsen.

Udgangspunktet er fornuftigt. En solid 0-0-kamp på hjemmebane mod storholdet Sparta Prag, der gav Sønderjyske-spillerne en tro på, at opgaven ikke er umulig.

Læs også Glad Sønderjyske-træner roser spillerne for en stor præstation

Bliver opgaven løst, sikrer den ikke blot Sønderjyske prestige og anerkendelse, en sejr i Prag vil også give organisationen et økonomisk milliontilskud, som kan danne grobund for endnu flere fremskridt i landsdelens fodbold.

Gevinsten ved at komme i et europæisk gruppespil er anslået omkring 20 millioner kroner.

En sum, der kan give forøget købekraft i de kommende sæsoner, mulighed for at styrke bredden i truppen, organisationen omkring holdet og i talentarbejdet.  

For Sønderjyskes tilhængere vil det give seks attraktive gruppekampe og – med lidt lodtrækningsheld – muligheden for at se sønderjyderne i aktion mod nogle af Europas helt store klubber.

Læs også Sønderjyske tankede vigtig selvtillid mod FC Midtjylland

I givet fald bliver det ikke i Haderslev, for Sydbank Park er ikke godkendt til europæisk gruppespil, men i en af de omkringliggende større byer.

Esbjerg har været på tale, og mon ikke også Sønderjyske-ledelsen overvejer Odense Stadion - (eller Vejle, red.), der også kun ligger en god times kørsel fra Haderslev?

Nuvel, Sparta Prag skal først overvindes og den hurdle er vanskelig nok i sig selv. Et kig på personalesituationen i Haderslev og omegn er en anelse bekymrende.

Adama Guira sidder i karantæne, Mikkel Hedegaard – der dog ikke ville have startet inde - er ude på grund af en hjernerystelse, og det vil være et mindre mirakel, hvis den knæskadede Tommy Bechmann bliver klar. Også en anden nøglespiller, svenske Simon Kroon, har været meldt tvivlsom, men mon ikke han spiller i denne sæsonens vigtigste match for sønderjyderne?

Læs også Sønderjyske skal håbe på endnu et europæisk mirakel

Træner Jacob Michelsen kan hæfte sig ved, at Sønderjyskes absolut bedste kamp i indeværende netop var på udebane i sæsonens første kvalifikationsrunde i Europa League, da et disciplineret og ikke mindst uhyre koncentreret Sønderjyske-hold vandt 2-1 i Polen over Lubin.

Samme takter skal findes frem, hvis Sparta Prag skal besejres torsdag aften. Tjekkerne vil med sikkerhed komme hamrende ud for at afgøre kampen hurtigt, nøjagtig som i weekendens ligakamp mod Jablonec.

Modstanderens straffesparksfelt var ifølge Spartas hjemmeside under belejring i det meste af kampen, men først 20 minutter før tid lykkedes det for Prag-mandskabet at score det første af tre mål.

I øvrigt sat ind af den brandvarme kaptajn, 34-årige David Lafata, der også scorede Spartas tredje mål. Han synes at være i topform netop nu, og ham skal Sønderjyske-forsvaret passe på.

Samtidig skal Sønderjyske-kæderne ligeledes passe på ikke at stå alt for defensivt og dermed ”give” presset til Sparta Prag. Et alt for defensivt Sønderjyske-hold vil også annullere muligheden for de kontrastød, der skal give den scoring, der er nødvendig, hvis sønderjyderne skal videre.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden