Sønderjyske skoleelever skal smage med alle sanser

Smagens Dag fejrer 25-års jubilæum med flere nyheder. Blandt dem er et smagekit, som skolerne kan bruge til flere eksperimenter.

Som altid finder Smagens Dag sted den sidste onsdag i september. I alt deltager 90.000 elever fra 800 skoler – herunder en lang række skoler i Syd- og Sønderjylland.

Formålet med dagen er få børnene til at undersøge, hvordan de fem sanser påvirker hinanden og påvirker vores oplevelse af smagen.

Årets tema er ”Smag med alle sanser”. Det betyder, at eleverne skal smage, se, lugte, føle og høre.

Det sker blandt andet med en af årets nyheder – et smagekit.

Eksempelvis oplever børnene, at de synes, at rød æblejuice er meget sødere end den, der er farvet grøn, og at mad smager anderledes, når man holder sig for næsen. Eller at smagen måske opleves forskellig, når en lille kiks knaser, end når den ikke siger en lyd!

Oplevelser i smagekittet

• Et glas æblejuice, der er farvet rødt, opleves meget sødere end et, der er farvet grønt
• En Jelly Bean smager ikke af noget særligt, når du holder dig for næsen
• En Rugsnack smager forskelligt med og uden knaselyd
• Vingetang giver en særlig umami-smag drysset på et æble
• En blød chips i munden smager helt opleves meget sødere end et, der er farvet grønt