TV Syd til Polen

Ti mand fra Beredskabsstyrelsen i Haderslev kørte fredag aften til Polen for at bistå med at bekæmpe katastrofale oversvømmelser. Med i lasten er en reporter og en fotograf fra TV Syd.

Floden Wisla er gået over sine bredder, og i hovedstaden Warszawa har myndighederne rustet sig til at modtage voldsomme flodbølger. Det ventes, at vandstanden bliver otte meter højere end normalt.
 
Store dele af det sydlige Polen er oversvømmet. Flere floder er gået over deres bredder, broer og stormflodsdiger er brudt sammen efter voldsomme skybrud.

Holdet fra Beredskabsstyrelsen i Haderslev består af seks mand fra Haderslev og fire fra Thisted. De er udstyret med kraftige pumper, der kan opsuge 27.600 liter vand i minuttet.

Fredag aften kørte de til den polske grænseby Zgorzelec, hvor de tilslutter sig det nationale beredskab.

TV Syds reporter Christina Rasmusen og fotograf Tais Tulin vil pinsen igennem reportere fra Polen og beskrive de sønderjyske hjælpearbejderes indsats mod vandmasserne.

Flere tusind evakueret

Tirsdag var den vigtige bro i Debnicki lukket for trafik, og i løbet af natten kollapsede stormflodsdæmninger øst for byens centrum i nærheden af Nowa Huta distriktet. I byen Tarnobrzeg, der også ligger langs Wisla, er 7.000 foreløbig evakueret.

Krakow havde den højeste vandstand i 40 år, men nu er den "kun" 60 centimeter over katastrofegrænsen. Vandmasserne strømmer nu mod Warszawa, hvor nervøsiteten breder sig i hovedstaden.
 

Opråb fra minister

Polens premierminister Donald Tusk opfordrer befolkningen til et tæt samarbejde med myndighederne.

- Det går ikke, at folk nægter at forlade deres huse og ejendele, når vi står over for en livsfarlig trussel, understregede den polske premierminister.

Oversvømmelserne skønnes foreløbig at have ødelagt for to milliarder Euro.
 
TV SYD vil i de kommende dage følge den danske del af redningsindsatsen.