Vadehavet nærmere optagelse som verdensnaturarv

Miljøminister Ida Auken (SF) går videre med dansk ansøgning til Unesco, der skal få Vadehavet på Unescos prestigefyldte liste som verdensnaturarv. Ministeren finder den lokale opbakning tilstrækkelig.

Kommunalbestyrelserne i Esbjerg, Varde og Fanø kommuner bakker op om projektet, og det gør bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet også. De vil nu underskrive en fælleserklæring om støtte til områdets udpegning.

Tønder Kommune ønsker også, at den danske del af Vadehavet bliver udpeget som verdensarv, men kun på et mindre areal. Derfor er kommunen ikke med i den fælles erklæring.

- Vadehavet har et kæmpe potentiale for at udvikle det grønne turismeerhverv i Danmark, og det skal vi udnytte sammen med kommunerne og Nationalpark Vadehavet, siger Ida Auken.

- Jeg havde selvfølgelig helst set, at Tønder Kommune også ville bakke fuldt op, men det store flertal skal ikke snydes for denne mulighed.

I dag er Vadehavet i Holland og Tyskland for længst optaget på Unescos liste over globale naturperler, der er så unikke, at de betegnes som en del af klodens naturarv.

I 1995 forsøgte den daværende danske regering med Ida Aukens morbror Svend Auken som miljøminister at få den danske del af Vadehavet med i udpegningen. Men det blev skudt til jorden på grund af voldsom lokal modstand.

Den modstand er svundet så meget med årerne, så Ida Auken nu kan begynde at forberede en dansk ansøgning. Vadehavet anses af natureksperter som Danmarks mest unikke naturtype.

Danmark har i dag ingen naturområder på Unescos liste over verdensarv men tre kultursteder: Jelling-monumentet, Kronborg og Roskilde Domkirke.