TV der bevæger dig

Varm og solrig forårsuge i vente - men husk solcreme

Den kommende uge byder på masser af sol - så husk solcreme, opfordrer UV-forsker fra DMI.

Vinteren er drevet på flugt, og vi har fint, solrigt og endda lunt vejr i vente. Det skal nydes! Men pas nu alligevel lidt på, siger UV-forsker.

Nu er det forår. Og solen kommer med et højtryk, der lægger sig over Danmark i næste uge. Det får mange mennesker ud for at nyde det gode vejr. Men man skal sllerede nu passe på solens stråler, siger UV-forsker Helge Jønch-Sørensen fra DMI i en pressemeddelelse.

Selv om kalenderen kun siger april, så kan solrige dage have et UV-indeks på op mod 4. Og med vinterbleg hud kan de fleste nordboere ikke tåle ret lang tid i solen, siger Helge Jønch-Sørensen.

Han vurderer, at tre kvarter i middagssolen mellem 12 og 15 sagtens kan være nok til, at vi bliver solskoldede, så det er en god ide at begynde med solcremen allerede nu.

- De færreste ved, at de rent faktisk er skoldede, hvis de 24 timer efter solbadning kan ane blot den mindste rødmen af huden, siger Helge Jønch-Sørensen.

Man kan også bruge sit tøj til at beskytte sig mod solens stråler.

Det er vigtigt at undgå solskoldninger, fordi de senere i livet fører til en øget risiko for hudkræft.

Der er flere faktorer, som har betydning for, hvor godt tøjet beskytter mod uv-strålingen:

  • Vævning: Jo tættere stoffet er vævet eller strikket og jo tykkere stoffet er, des mindre UV-stråling kan slippe igennem
  • Materiale: Forskellige materialer, f.eks. bomuld, polyester og nylon har forskellige uv-absorberende egenskaber. Tætvævet bomuldsstof giver den bedste beskyttelse mod uv-stråling
  • Farve: Normalt vil mørke stoffer stoppe mere uv-stråling end lyse stoffer.
  • Stræk: Når man trækker i tekstiler, bliver beskyttelsen normalt dårligere. Derfor beskytter løst tøj bedre end stramt.
  • Fugtighed: Mange stoffer giver dårligere beskyttelse mod uv-stråling, når de er våde
  • Vask: Mange bomuldsstoffer beskytter bedre, når de er blevet vasket nogle gange. Når fibrene i stoffet krymper lidt, lukkes mange af de små åbninger i stoffet, hvor UV-strålerne ellers kan slippe igennem.
kilde: Kræftens Bekæmpelse

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden