Kommunens topchefer har stadig gang i svingdøren

På to et halvt år er 16 topchefer fratrådt i Fredericia Kommune. Stor udskiftning begyndte allerede i 2014.

Hele 16 topchefer har forladt Fredericia Kommune, siden Steen Wrist (S) blev borgmester i januar 2021. Det viser en aktindsigt til TV SYD. 

Borgmesteren erkender, at det er en betænkelig udvikling.

- Det er mange, og der går noget viden og erfaring tabt for kommunen, når der er så stor udskiftning i vores topledelse. Syv af de 16 chefer er skiftet til gode stillinger i andre kommuner og tillykke til dem, men de er jo savnet her i Fredericia, siger Steen Wrist. 

Senest valgte kommunen for tre uger siden at skille sig af med sin kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedal og sin børn- og ungechef Michael Maaløe. Camilla Nowak Kirkedal var den fjerde kommunaldirektør på blot ni år, som har fået silkesnoren i Fredericia. 

Sparsom erfaring

Tilbage står Fredericia Kommune med tre ledige topstillinger og en forholdsvis uerfaren chefgruppe. De 14 nuværende chefer har i gennemsnit haft deres job i to et halvt år, og seks af dem har kun siddet i ét år eller mindre. 

quote

Det gør os sårbare, når vi farvel til en masse erfaring

Steen Wrist (S), borgmester i Fredericia

- Når nogen forlader os, så kommer der selvfølgelig nye, dygtige folk ind, og de har nye måder at gøre tingene på. Det er rigtigt godt. Men det gør os også sårbare, når vi siger farvel til en masse erfaring. Så vi går efter at få ansat en direktion, som kan sikre noget mere stabilitet, siger Steen Wrist.  

Farvel til Bjerregaard

Det er ikke en ny tendens i Fredericia. Således fratrådte 20 topchefer, da Jacob Bjerregaard (S) var borgmester fra 2014 til 2021. 

Dengang pegede TV SYD's samtaler med 16 af de 20 eks-chefer i høj grad på, at Bjerregaards kontante og krævende ledelsesstil havde skubbet dem ud eller fået dem til at selv at sige op.

De i alt 36 fratrædelser på under 10 år har været dyre. Senest kostede det knap fem millioner kroner i alt at sende kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedal og børn- og ungechef Michael Maaløe ud ad døren. Alene afskeden med de fire kommunaldirektører i perioden har kostet tæt på 10 millioner, og så er udgifter til rekruttering endda ikke regnet med.

Efterdønninger

Hverken Steen Wrist eller de øvrige kilder, TV SYD har talt med, kan give entydige årsager til, at der stadig er gang i svingdøren. 

2. viceborgmester Susanne Eilersen (DF) påpeger, at noget af det kan stamme fra den uro, der blandt andet resulterede i en advokatundersøgelse og flere politianmeldelser i 2021. 

- Nogle af de fratrædelser de seneste år er jo efterdønninger af Jacob Bjerregaard-sagen. Andre chefer er gået på pension, og nogle har fået attraktive stillinger i andre kommuner. Vi ved som byrådsmedlemmer ikke altid, hvorfor chefer forlader kommunen, for vi er ikke inde over ansættelser og fratrædelser, siger Susanne Eilersen.

Hun mener, at Fredericia Kommune er en god arbejdsplads. Men hun opfordrer til, at økonomiudvalget i højere grad skal spørge chefer, hvorfor de vælger andre græsgange. Desuden mener hun, at der skal kigges mere på arbejdsmiljøet. 

Nyt blod

Den konservative gruppeformand, Tommy Rachlitz Nielsen, vil også have fokus på området.

- Vi er kendt i Fredericia for at udvikle rigtig dygtige medarbejdere, og der er ikke noget unaturligt i, at nogle af dem søger attraktive job i andre kommuner. Der er også noget godt i at få nyt blod ind i ledelsen, men det skal selvfølgelig ikke være for ofte og for mange, mener han. 

- Så vi vil arbejde mere med fastholdelse af medarbejdere, og vi har sat en ny retning for kommunen. Det har ikke altid været let at være offentlig ansat i Fredericia, men vi har lagt Jacob Bjerregaard-æraen bag os, siger Tommy Rachlitz Nielsen.