Agnete på 15 med opfordring til unge: - Pas på, corona tager ikke hensyn til, hvor gammel man er

Agnete Pedersen blev i december smittet med corona. Selvom hun er ude af sit sygdomsforløb og karantæne, oplever hun lige nu mange eftervirkninger, som gør det svært at passe skolen. Nu opfordrer hun unge til at passe på.

- Det er mega irriterende, at corona skal styre mig, udbryder 15-årige Agnete Degn Pedersen.

Hun sidder ved sit skrivebord på sit værelse. Et værelse hun på det seneste har brugt ufrivilligt lang tid på.

I december blev hun konstateret smittet med covid-19, og efter isolation og et overstået sygdomsforløb troede både Agnete Pedersen og hendes mor, Dorte Degn Pedersen, at det så var det. Men i dag - tre uger senere - mærker den 15-årige skoleelev fra Korning ved Hedensted stadigvæk eftervirkningerne.

quote

Det er mega frustrerende, at jeg ikke kan være med til alt det, jeg gerne vil.

Agnete Pedersen, skole-elev, Korning

Enorm træthed, hovedpine, svimmelhed, kvalme og svedeture, og lugtesansen er stadigvæk forsvundet. Kombinationen er forskellig, og det er heller ikke altid, at Agnete Pedersen kan fortælle, hvornår det kommer, eller hvad det kommer af.

- Men jeg får stort set altid hovedpine, hvis jeg skal koncentrere mig i længere tid for eksempel ved skolearbejde eller jule- eller nytårsaften, fortæller hun.

Oftest er hun også nødt til at tjekke ud fra onlineundervisningen, fordi hun får det skidt og er nødt til at lægge sig over i sengen for at sove.

Lige nu bliver airtracken og de andre træningsredskaber i træningssalen derhjemme ikke brugt.
Lige nu bliver airtracken og de andre træningsredskaber i træningssalen derhjemme ikke brugt.
Foto: Anni Kirkeby Lauridsen, TV SYD

- Det er mega frustrerende, at jeg ikke kan være med til alt det, jeg gerne vil. Jeg kan ikke træne lige så meget, som jeg plejer. Jeg kan ikke strikke mere. Der er helt vildt mange ting, jeg ikke kan, siger Agnete Pedersen.

Aktiv gymnast

Agnete Pedersen går i 9. klasse, og meget af fritiden går med gymnastik og spring. Det vidner airtracken, der står i træningsrummet, også om. Den står blandt flere andre redskaber, som Agnete Pedersen bruger, når hun træner crossfit. Normalt bruger hun timer på at træne, men det er sat på pause lige nu.

Fredag skulle hun gå fem kilometer i en online idrætstime, men det betød, at hun var syg hele weekenden.

quote

Man skal tage det seriøst, også selvom at man er ung. Vi skal alle sammen passe på, fordi corona tager ikke hensyn til, hvem man er, eller hvor gammel man er.

Agnete Pedersen, skoleelv, Korning

- Så snart hun presser sig selv bare en lille smule for meget, så slår sygdommen virkelig hårdt tilbage, og hun går ned med flaget. Det er da hårdt at se, fortæller Agnetes Pedersens mor.

- Det gør mig ked af det, frustreret og afmægtig, for jeg kan ikke gøre noget for at hjælpe hende. Jeg vil bare gerne trylle det væk som mor, men det værste er, at vi ikke ved, hvornår det slutter, siger Dorte Degn Pedersen.

Derfor har mor og datter også en opfordring til alle – især de unge.

- Man skal tage det seriøst, også selvom at man er ung. Vi skal alle sammen passe på, fordi corona tager ikke hensyn til, hvem man er, eller hvor gammel man er. Det er jeg jo beviset på. Jeg har jo fået det rigtig skidt af det, lyder det fra 15-årige Agnete Pedersen. 

Eftervirkinger og senfølger efter covid-19

Der eksisterer ikke en officiel definition på senfølger efter covid-19, hverken i Danmark eller internationalt, som kan anvendes i forhold til at afgøre, hvornår der er tale om senfølger.


På baggrund af den nuværende viden betragtes senfølger efter covid-19 i disse anbefalinger, som fysiske og psykiske, herunder kognitive helbredsproblemer, der opstår under den primære infektion, eller i tiden umiddelbart efter, at den akutte virusinfektion er overstået, og som er relateret til behandlingen af eller infektionen med ny coronavirus, og som er vedvarende i minimum seks uger i forlængelse af den akutte sygdom.


Kilde: Rapport fra Sundhedstyrelsen - Senfølger efter covid-19