Analyse: Flest fattige børn i Esbjerg-ghetto

Hvert femte barn, der lever i Stengårds-kvarteret i Esbjerg, er registreret som fattigt. Ghettoen er det område i Danmark, hvor der er flest indbyggere, som kan betegnes som økonomisk fattige.

Stengårdsvej i Esbjerg topper statistikken over flest fattige børn. Her lever næsten hver fjerde barn i fattigdom.

I Esbjerg-bydelen er 17,3 procent  af beboerne at regne for fattige. Når man ser udelukkende på børnene, er tallet hele 22,6 procent. Altså mellem hver fjerde og femte.

Det er konklusionen i en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på tal fra 2014, at børnefattigdom er markant mere udbredt i de danske ghettoer end i resten af samfundet.

- Hvis man bruger den gamle fattigdomsgrænse, som VK-regeringen indførte, er der ca. 40.000 personer, som er økonomisk fattige i Danmark, forklarer analysechef Johan Schytz Juul til TV SYD. Af dem er ca. 8200 børn under 18 år. 

Samme tendens går igen i de øvrige områder, som var på ghetto-listen i 2014. Det gælder i vores region følgende områder:

  • Skovparken/Skovvejen (Kolding)
  • Præstebakken/Syrenparken (Esbjerg)
  • Munkebo (Kolding)
  • Korskærparken (Fredericia)
  • Sundparken (Horsens)
  • Finlandsparken (Vejle)

- Vi bruger tal fra Danmarks Statistik, forklarer Johan Schytz Juul. Og tallene er regnet ud fra husstandsindtægten. For børnene er der altså ikke tale om, at det drejer sig om børn helt ned til nul år, som lever i familier, der har indtægter under den definerede grænse.

Dermed bliver tallene for fattige børn markant større, fordi familierne typisk har flere børn.

Definitionen på étårs-fattigdom

Hvis man tager hele Danmark, så udgør de 40.000 personer, som er økonomisk fattige kun 0,7 procent af befolkningen. Men hvis man tager indbyggerne i de såkaldte ghettoer, så fattigdom næsten seks gange så udbredt i de områder (3,8 procent).

For børnene er tallet 5,1 pct.

Fattigdommen toppede i ghetto-områderne i 2011.Siden har der været et mindre fald.

Men forskerne frygter, at fattigdoms-tallene vil stige markant i de kommende år, fremgår det af analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

 

Her er tallene for 19 af ghettoområderne i 2014 - syv er fra vores landsdel (fremhævede)
Her er tallene for 19 af ghettoområderne i 2014 - syv er fra vores landsdel (fremhævede)
Foto: TV SYD