Fondsmidler til folkeskoler bekymrer lærerforening

Claus Sørensens Fond vil støtte skolerne i Esbjerg med fem millioner kroner. Det har skabt glæde, men det møder samtidig også kritik fra Esbjerg Lærerforening.

Esbjerg Kommune skal spare på skolerne i kommunen. Derfor har Claus Sørensens Fond givet skolerne mulighed for at søge penge fra deres pulje på fem millioner kroner. 

Lærerforeningen i Esbjerg er positive over muligheden for, at skolerne kan få en ekstra sjat penge, men problemet ligger i, at fonden kan bestemme, hvad pengene skal bruges til.

- Jeg er bange for at gøre os afhængig af fondene, og jeg er også bange for, at de kommer til at lade os styre af, hvad er det for nogle interesser, fondene har? Hvad er det for nogle projekter og initiativer, de synes, der er vigtigt?, siger Maja Gundermann Østergaard, der er formand for Esbjerg Lærerforening.

Maja Gundermann Østergaard er formand for Esbjerg Lærerforening.
Maja Gundermann Østergaard er formand for Esbjerg Lærerforening.
Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Jesper Toft Mathiasen, der er direktør i Claus Sørensens Fond, lægger vægt på, at fonden ikke vil gå ind og bestemme over skolerne, men vil glæde børnene.

- Vi ønsker ikke at støtte driften, for det, mener vi, er en kommunal opgave. Vi vil gerne give børnene nogle oplevelser eller nogle ting, de kan bruge i frikvartererne. Vi mener, at det at understøtte driften i folkeskolerne er en kommunal opgave, siger Jesper Toft Mathiesen.


Stor efterspørgsel

30 ud af 31 skoler i Esbjerg Kommune har søgt fondens pulje af penge. Til sammen har skolerne søgt for 15 millioner kroner. Det er tre gange så meget, som puljen egentlig lyder på.

En af de skoler, der har søgt, er Nordre Skole Fortuna, og her håber man på at få en del i pengene.

- Det betyder utroligt meget, fordi vi har rigtig meget undervisning, som vi ville kunne lave til fulde. Hvis vi får pengene, så er det fantastisk, og får vi lidt, så får vi det, vi får, siger Jens Overgaard, der er skoleleder på Nordre Skole Fortuna.

Jens Overgaard er skoleleder på Nordre Skole Fortuna.
Jens Overgaard er skoleleder på Nordre Skole Fortuna.
Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

"Wakeup-call"

De fem millioner kroner er ikke kun med til at glæde børnene, men også et opråb om at der er et problem.

- Det er med til at sætte folkeskolerne på dagsordenen, og det trænger virkelig til det. Det vi byder vores børn, som er den fremtid, vi skal leve af, det er simpelthen ikke godt nok. Så det her er også et "wakeup-call" til både byrådspolitikere, men også til folketingspolitikere, siger Jesper Toft Mathiesen.

Jesper Toft Mathiasen er direktør i Claus Sørensens Fond.
Jesper Toft Mathiasen er direktør i Claus Sørensens Fond.
Foto: Kristina Højer Nørgaard, TV SYD

Formanden for Lærerforeningen er enig i, at der er et problem, når eleverne ikke kan forvente basale ting til deres undervisning, men at man skal overveje, om pengene skal komme fra fonde.

- Jeg syntes, at lige for det første skal vi have finansieret vores folkeskoler tilstrækkeligt, så der er råd til alle de her ting, som skolerne ønsker sig. Derudover er vi også nødt til som samfund at gøre op med os selv, om vi ønsker en folkeskole, der er finansieret af fonde, eller om vi ønsker os, at det er over skatten, siger Maja Gundermann Østergaard.

Diana Mose Olsen er formand i Børn og Skoleudvalget i Esbjerg Kommune.
Diana Mose Olsen er formand i Børn og Skoleudvalget i Esbjerg Kommune.
Foto: TV SYD

Ikke grund til bekymring

I Børn og Skoleudvalget i Esbjerg Kommune forstår formanden, Diana Mose Olsen, godt, at man ser skævt til donationen.

- Jeg kan da sagtens forstå bekymringen, hvis vi var afhængige af en fond. Der er ikke tale om, at Esbjerg Kommune er afhængig af fonden, men at en fond har valgt at donere fem millioner kroner, som skolerne har kunnet søge ind på. Det, synes jeg, er en gave, vi skal være taknemmelige for, siger formanden.

Har I selv sat jer selv i en position, hvor fonde kan komme på banen og bestemme, hvilket fokus der skal være i skolerne?

- Fonden bestemmer ikke, hvilket fokus der er i vores skoler. Det er skolerne, der søger, og det er klart, at det er fonden, der udvælger. Men ja, kommunerne er markant pressede. Måske ender det med, at fonde kommer og donerer rundt omkring i landets kommuner. Det er langt fra enestående, og det er heller ikke første gang, vi får donationer i Esbjerg Kommune, siger Diana Mose Olsen.