TV der bevæger dig

Have-ejere i Esbjerg sjusker med affaldet

Fotos afslører, at have-ejere i Esbjerg fortsat smider pizzabakker og urtepotter i haveaffaldet, selvom det gør det unødvendigt kostbart at håndtere haveaffaldet for kommunen.

02:13

Borgerne smider alt fra urtepotter til pizzabakker i haveaffaldsspanden.

1 af 2

Mange borgere sætter stor pris på deres havespand, men der har i det seneste år været en stigende tendens til, at borgerne smider andet end haveaffald i beholderne.

Esbjerg Kommune er en af de eneste kommuner i landet, der tilbyder deres borgere indsamling af haveaffald fra hjemadressen. Har du en bolig med tilhørende have inden for bygrænsen, har du mulighed for at leje en eller to havespande af Esbjerg Kommune. Havespanden må benyttes til plantedele. Det vil sige græs og hækafklip, ukrudt, blomsterbuketter og grene, der kan være i spanden. En service som mange borgere sætter stor pris på.

- Borgerne smider alt fra urtepotter til pizzabakker i haveaffaldsspanden. Det er til stor gene og økonomisk belastning for ordningen, og i sidste ende er det jo borgerne, der betaler, siger formanden for Plan- og Miljøudvalget John Snedker.

Derfor har Esbjerg Kommune i de sidste syv uger intensiveret kampen mod andet affald i haveaffaldet.

Der har været fotografer med havebilerne for at tage billeder af det affald, som borgerne har smidt i havespandene. Borgerne har derefter fået et brev fra Esbjerg Kommune med et foto af deres ?forkerte? haveaffald. I brevet er der oplysning omkring, hvad der må komme i havespanden.

Esbjerg kommune afsætter haveaffaldet som jordforbedringsmiddel til kommunens landmænd. Men de kan jo ikke bruge det, når det er fyldt med affald.

- Det er en meget fordyrende proces at skulle rense det, inden det køres ud på markerne. Derfor kan det blive nødvendigt at fjerne havespanden fra den enkelte borger, hvis havespanden ikke bruges rigtigt, siger formanden for Plan- og Miljøudvalget John Snedker.

Esbjerg Affaldshåndtering modtager haveaffaldet og bearbejder det, inden det køres ud på markerne. ?Vi kan se, at kampagnen har virket, men der er stadig en del affald i haveaffaldet. Derfor fortsætter kampagnen året ud, siger affaldschef Dorthe H. Ibsen.

Fakta:

- Haveejere kan leje op til to havespande mod ét engangsbeløb på 350 kr. per spand. Havespanden tømmes 17 gange årligt.

- Haveaffald kan også afleveres bundtet med bomuldssnor eller andet naturlig snor, der forgår ved kompostering.

- Esbjerg Kommune indsamler gennemsnitligt 200 ton haveaffald om ugen.

- Efter Esbjerg Affaldshåndtering modtager haveaffaldet, ligger det i ca. 10 uger og komposterer. Herefter sorteres komposten ved hjælp af en stor sigte. Den sigtede kompost anvendes til jordforbedringsmiddel i landbruget og udgør cirka 60 % af restproduktet. De sidste 40 % sælges til biobrændsel, forudsat at haveaffaldet ikke indeholder andet affald.

Mest sete på tvsyd.dk