Johannes' marker oversvømmer igen og igen - kræver politisk handling fra øverste hold

Den våde start på 2023 har resulteret i oversvømmede marker for mange landmænd. Johannes Lauridsen fra Hillerup nær Ribe er en af dem, og han vil have ministeren til at tage affære.

2023 er begyndt vådt - og for en del landmænds vedkommende også dyrt.

For når vandet falder i så store mængder, som det har været tilfældet de seneste dage, så kan åer og vandløb ikke følge med. Det resulterer i oversvømmede marker for mange landmænd, og en af dem er Johannes Lauridsen fra Hillerup ved Ribe.

- Det betyder jo, at der går længere tid, inden vi kan komme i marken om foråret, og at der er nogle afgrøder, vi ikke længere har mulighed for at dyrke, siger han. 

Johannes Lauridsen har i mere end 10 år haft problemer med, at Kongeåen går over sine breder i de våde vintermåneder, og han er af den overbevisning, at det kun bliver værre og værre som tiden går. 

quote

Der har været eksempler på, at vandet også er løbet ind i husene i de omkringliggende byer Vilslev og Jested

Johannes Lauridsen, landmand, Hillerup

Derfor har han et håb om, at man fra øverste politiske hold vil gøre noget for at udbedre situationen. Selv foreslår han, at man udvider Kongeåen, så der bliver plads til de stigende vandmængder. 

- Det svarer jo til, at når der kommer flere biler på en motorvej, så udvider man med et spor mere, og det er også det, vi gerne vil have i åerne, at man udvider dem, så de øgede vandmængder kan være der i stedet for på vores marker, siger Johannes Lauridsen. 

Som det ser ud nu, kan Johannes Lauridsen ikke dyrke meget andet end græs til sine køer på de marker, der igen og igen oversvømmes, men ikke engang græsset kan han være sikker på overlever oversvømmelserne. 

For hvis der fortsætter med at falde regn over en længere periode, så forsvinder vandet ikke fra markerne, og så vil selv græsset gå ud.

Johannes Lauridsen er nødsaget til at dyrke græs til sine køer på de marker, der bliver ved med at blive oversvømmet, men selv græsset går ud fra tid til anden på grund af de massive vandmængder.
Johannes Lauridsen er nødsaget til at dyrke græs til sine køer på de marker, der bliver ved med at blive oversvømmet, men selv græsset går ud fra tid til anden på grund af de massive vandmængder.

Bundet af lovgivningen

Som det ser ud nu, er det landmændenes eget ansvar at sikre deres marker mod oversvømmelser, men for Johannes Lauridsen og mange andre landmænd er mulighederne meget begrænsede.

For når årsagen til oversvømmelserne hedder Kongeåen, så kan landmændene ikke bare begynde at grave. Det står naturbeskyttelsesloven i vejen for. Og det er netop derfor, at Johannes Lauridsen nu råber forsøger at råbe ministeren op. 

- Jeg synes ikke, man kan sige, at det er vores eget ansvar, for der er så mange restriktioner, at vi reelt ikke kan gøre andet end at holde vores egne grøfter rensede og slåede, fortæller han og fortsætter: 

- Der har været eksempler på, at vandet også er løbet ind i husene i de omkringliggende byer Vilslev og Jested, og derfor mener jeg, at det offentlige må byde ind med nogle løsninger, der kan trække vandet væk fra både markerne og byerne.

Ifølge DMI er der på de første ni dage af januar i år kommet mere nedbør, end der gjorde hele januar måned sidste år. Og det ustadige vejr ser ud til at fortsætte ugen ud.