TV der bevæger dig

Før løb han med kronprinsen: Nu går han med alle

Poul Svendborg blev landskendt som manden bag de løbesvage mænd til Kronprinsens 50 års-løb Royal Run i Esbjerg. Nu arrangerer han gåture for folk, der bare møder op. Det giver glæde, venskaber - og sågar kærlighed.

Poul Svendborg Sørensen er glad for gåtur nummer 56 - og de 55 andre gåture, han har været med på. Foto: Finn Grahndin

Enkelt. Gratis. Sundt.

De, der møder op, deltager. Så enkelt er det. I dag er 13 mødt op. De fleste er ikke helt unge. Men...

- Alle kan være med, siger Poul Svendborg Sørensen, der selv er 65 år. 

En af dem, der er mødt op i dag er pensionist Rita Stockmarr: 

- Jeg skal helst have masser af motion, for jeg har diabetes, siger hun og tilføjer med et grin: 

- Og så må man godt spise en kage til kaffen bagefter. 

 

Efter sådan en gåture, fortjener man en kage til kaffen, siger Rita Stockmarr. Foto: Finn Grahndin

 

Alle kan være med. 

Poul Svendborg Sørensen, initiativtager, Esbjerg 

Fandt kærligheden

I dag er det søndag og tid til en gåtur med start ved statuen, der populært kaldes De Fire Hvide Mænd. 

- Jeg synes, at det er herligt, at så enkle ting kan få folk til at mødes, og at de gør noget for deres sundhed. Det er ikke svært! Derudover er der det sociale. Ingen får lov til at gå alene, hvis de ikke ønsker det. Der er opstået mange venskaber på turene. Ja endda to par har fundet hinanden. Men det er bare en sidegevinst. Ikke formålet, siger han med et smil.   

 

Selv om vejret her ved Vadehavet ikke altid byder på sol og vindstille, så fejler humøret aldrig noget.   Foto: Finn Grahndin

 

Der er altid en, man kan snakke med.

Rita Stockmarr, pensionist, Esbjerg. 

Rita Stockmarr er også glad for den del af gåturene. 

- Jeg har lige snakket længe med en, jeg aldrig har mødt før. Men sådan er det på gåturene. Der er altid en, man kan snakke med, siger hun. 

 

Poul Svendborg Sørensen tager et foto af deltagerne hver gang. Her dog inkl. TV SYDs fotograf.   Foto: Poul Svendborg Sørensen

Hvem vil med ud at gå? 

Det startede for godt og vel et år siden med et Facebook-opslag. Vil du med ud at gå en tur? Seks kvinder dukkede op. Gangen efter var der 13, og påskesøndag toppede deltagerantallet med 38. Sidste søndag gang kom 10 om formiddagen kl. 10.00 og 28 om eftermiddagen kl. 13.00. Det afhænger af så meget. Vejret blandt andet. Turene er som regel på 6,3 km. 

- Men nogle vælger at vende om efter 2 km. Det er helt okay. Der er nemlig to regler. Et: Du skal kun gå så langt, du har lyst til, hverken mere eller mindre og To: Du bestemmer selv farten og bliver ikke sur over nogle går hurtigere eller langsommere. Det er nemlig også okay, fortæller Poul Svendborg Sørensen.

 

Kronprins Frederik var i militærgrøn t-shirt fra Frømandskorpset ved Royal Run i Esbjerg. Foto: TV 2

Kendt fra tv 

Han blev landskendt på TV 2 og regionalt kendt på TV SYD, fordi han stod bag Den Royale Løbeklub. En gruppe mænd, der både aldersmæssigt, helbredsmæssigt og formmæssigt havde set bedre dage. Men de gik sammen om at tabe sig og komme i form. I hvert fald nok til at de kunne deltage i Royal Run. Kongelig Højhed Prins Frederiks 50 års fødselsdagsløb fem steder i Danmark. En kamp som TV SYD fulgte. Både på løbeture, hyggeture og i køkkenet med sundere mad end før.

- Det var en fantastisk oplevelse. Men verdenen går jo videre, og jeg har fundet ud af, at rigtig mange gerne vil bevæge sig, så det gør vi her i foreningen Mennesker Mødes, siger formanden. 

 

Nogle af motionister fra Royal Run træningsklubben i Esbjerg med Poul Svendborg Sørensen længst til højre. Fra TV SYD-udsendelse.  Foto: Esbjerg Fotoklub

Cykel og støvler

Nu er løbeskoene skiftet ud med en 10 gears cykel og fornuftige vandrestøvler. Et andet skifte: Nu er kvinderne kommet med. Men ideen er stadig den samme: At kombinere godt socialt samvær med sunde aktiviteter.   

- Jeg kan godt ærgre mig over, at mange stopper på arbejdsmarkedet uden at have planlagt deres otium. De dør af ensomhed, kedsomhed og aktivitetsløshed. De sander ensomme til foran tv. Vi mennesker har brug for at møde andre, lave ting sammen og føle os værdifulde, mener manden bag turene. 

Reklame

I foreningen Mennesker Mødes er der en række andre aktiviteter som for eksempel cykelture, fitness, pilates, madlavning, foredrag og udflugter i ind- og udland.  

 

Poul Svendborg Sørensen og Erik Schousboe holder godt øje med laksene i det sunde køkken. God motion og god mad er en god kombination. Foto fra TV SYD-udsendelse.   Foto: Finn Grahndin, TV SYD

 

Selv om det er foreningen Mennesker Mødes, der arrangerer både cykel- og gåturene, så kræver de ikke medlemsskab af foreningen. Men Poul Svendborg Sørensen deler gerne lidt brochurer ud for at gøre reklame for foreningen.   

Vi skal gå hånd i hånd...

Foreningen har endda fået to "huspoeter", Steen Møller Jensen og Benny Bukhave, der har sat ny tekst til den smukke sang "Vi skal gå hånd i hånd". Halvvejs på gåturen - dér hvor de vender om - synger de sangen. Se teksten her nedenunder: 

  

Gå-kampagnesangen 


Vi skal gå hånd ved hånd fra de 4 hvide mænd /

når vi har fået nok - vender vi blot om igen.

Med de helt rette skridt, så bli’r livet en leg  

Vi skal gå hånd ved hånd - du og jeg… 
 
Før da gik jeg alene på livets landevej /

men på facebook så jeg, andre havde det som mig.

Så nu er jeg supporter og kan møde enhver /

der som jeg gi’r motion til sine tæ’r! 
 
Vi skal gå hånd ved hånd fra de 4 hvide mænd /

når vi har fået nok - vender vi blot om igen.

Med de helt rette skridt, så bli’r livet en leg 

Vi skal gå hånd ved hånd - du og jeg… 
 
For når mennesker mødes, så opstår der musik /

og de ord, som jeg synger, de fødtes, mens jeg gik /

med en gruppe af andre, der går lissom jeg.

Så nu håber jeg, du vil samme vej! 
 
Vi skal gå hånd ved hånd fra de 4 hvide mænd /

når vi har fået nok - vender vi blot om igen.

Med de helt rette skridt, så bli’r livet en leg

Vi skal gå hånd ved hånd - du og jeg… 

 

Halvvejs på turen tager deltagerne sig tid til at synge Foto: Finn Grahndin

Næste ture: Søndag kl. 10 og kl. 13.00 fra De Fire Hvide Mænd på stranden lige overfor Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg. God tur.

Og det er en god ide at tage en god vindjakke på samt fornuftige travesko. 

 

 

 

 

 

 

  

Mest sete på tvsyd.dk