Lotte, Frank og Mikkel sprang på ny uddannelse til fængselsbetjent - to faktorer var afgørende

Der to ting, der lokker elever til uddannelsen som fængselsbetjent: At der er løn under uddannelsen, og at den ligger i Esbjerg - lige nu i hvert fald.

Siden 2015 er antallet af indsatte i danske fængsler steget støt. Samtidig er antallet af fængselsbetjente faldet lige så støt. Så i 2025 vil der mangle 1.000 betjente i kriminalforsorgen. Derfor er den første pop-up-uddannelse til fængselsbetjent nu åbnet i Esbjerg.

Pop-up betyder i denne sammenhæng, at der starter et hold i Esbjerg i år, og når de er færdige om tre år, starter det et andet sted. Ideen er at gøre det lettere for eleverne at søge ind, når det foregår tæt på deres bopæl. Mange af dem, der søger ind som fængselsbetjent, har typisk en anden uddannelse i forvejen og familie og børn i området.

TV  SYD har i dag talt med tre af dem, der har søgt ind. Af sikkerhedsmæssige grunde vil de kun præsenteres med fornavn.

Frank, for eksempel, er et godt eksempel.

Han er 33 år, har kone og børn og har arbejdet i finansverdenen.

For Frank var det afgørende, at uddannelse kom til Esbjerg.
For Frank var det afgørende, at uddannelse kom til Esbjerg.
Foto: Julie Lapp, TV SYD

- Det var afgørende, at jeg kunne tage uddannelsen i Esbjerg. Med kone og børn ville det ikke kunne gå, at jeg skulle tre måneder til en anden by som led i min uddannelse, fortæller han.

Den for nyligt indførte løn under uddannelsen var også en væsentlig grund til, at det var muligt for ham at vælge en ny vej i livet.

- Med kone og børn er det ikke til at klare sig på SU. Og så er lønniveauet jo også højere, der hvor jeg kommer fra, fortæller den nybagte fængselsbetjent.

Øvelsescelle, så de nystartede elever kan arbejde i et realistisk rum.
Øvelsescelle, så de nystartede elever kan arbejde i et realistisk rum.
Foto: Julie Lapp, TV SYD

Det er altså ikke for pengenes skyld, at Frank skifter karriere.

- Jeg ville egentlig være politibetjent, men blev klogere, griner han.

quote

Jeg vil gerne gøre en forskel.

Frank, fængselsbetjentelev.

- Jeg vil gerne gøre en forskel. Ikke fordi politibetjente ikke gør en forskel, men som fængselsbetjent kommer man tættere ind på livet af de mennesker, man er i kontakt med. Man lærer dem at kende og kan måske hjælpe dem til at komme videre. Jeg ved godt, at  jeg ikke kan redde verden, bare gøre en lille forskel.

Han er udmærket klar over den kritik, der har været af fængselsbetjentenes arbejdsforhold, at de er for få, har for travlt og så fremdeles.

- Jeg går ikke blåøjet ind i det. Der er en balance mellem sikkerhed og resocialisering (altså at de bliver inden for murene på den ene side, og at de kommer ud som lidt bedre mennesker på den anden side, og lige nu er der fokus mest på sikkerheden, men jeg håber, det ændrer sig, fortæller Frank.

En anden ny fængselsbetjent er Mikkel. Han er 23 år og er uddannet låsesmed. Han bor i Esbjerg med sin kæreste.

- Det var  meget udslagsgivende for mig, at jeg kunne tage uddannelsen i Esbjerg, fortæller Mikkel.

Nystartet fængselsbetjent Mikkel der har en fortid som låsesmed.
Nystartet fængselsbetjent Mikkel der har en fortid som låsesmed.
Foto: Julie Lapp, TV SYD

Han har også valgt uddannelsen, fordi den  handler om mennesker.

- Nu har jeg arbejdet med materielle ting i otte år, og jeg vil hellere arbejde med mennesker, måske fordi jeg er meget glad for at snakke. I mit nye job skal man sørge for, at man behandler de indsatte som mennesker. Man skal tænke på, at en dag bliver de måske vores naboer, fortæller den omvendte låsesmed.

Og han er glad for sin nye uddannelse, hvor han skal låse inde og ikke låse op.

quote

Det er rigtigt, rigtigt, rigtigt spændende

Mikkel, fængselsbetjentelev.

- Det er rigtigt, rigtigt, rigtigt spændende, forlyder det med overbevisning.

Også Lotte er sprunget på uddannelsen, fordi den er kommet til Esbjerg.

- Med to teenagedrenge har det aldrig været på tale, at jeg skulle til en anden by, så da uddannelsen kom til Esbjerg, slog jeg til, fortæller Lotte.

Lotte har arbejdet som bygningsmaler i 17 år, og det var faktisk det, der fik hende til at gå fængselsvejen - på den rigtige side.

- Jeg gik et år og malede i Esbjerg Arrest, og jeg synes, det var spændende, det at arbejde med mennesker i det miljø, fortæller hun.

Hun har også hørt de mange historier om for meget arbejde og for få folk.

- Jeg har hørt det, men det påvirker mig ikke. Jeg synes også, at de er gode til at fortælle om det på uddannelsen. De gør meget for at ruste os til det, vi skal ud til, mener hun.

Lotte skal i praktik i Sdr. Omme og Renbæk fængsler og i Esbjerg Arrest, alle steder ligger i rimelig køreafstand fra Esbjerg.

- Det er sådan nogle tiltag, der skal til (at lave en pop op uddannelse i Esbjerg,red.). At vi har løn under uddannelsen har også været vigtigt for mig. Sådan  et tiltag kan få flere ind i et fag, fortæller Lotte til sidst.

Klasseundervisning i lånte lokaler på VUC Vest i Esbjerg.
Klasseundervisning i lånte lokaler på VUC Vest i Esbjerg.
Foto: Julie Lapp, TV SYD