TV der bevæger dig

Museum køber selvlysende figurer i USA

To værker af den amerikanske stjernekunstner Mark Dion har Esbjerg Kunstmuseum købt. Prisen er en halv million kroner. Det ene kan kun ses i UV-lys.

Et menneskekranium, et dyreskelet og en del af en meteorit er blandt de fænomener, der lyser tilskueren i møde i kunstnerens "mørkekammer".

Kan du huske fra din barndom de der selvlysende figurer, som lyste grønt i mørket? Nu er barndommens legetøj blevet ophævet til kunst. En selvlysende installation. Fluorescerende 3D-printede objekter fra blomster- og dyreverdenen sat sammen med menneskeskabte genstande.

Værket - som det nu er blevet - hedder Natural Sciences (naturvidenskaber på dansk).  

Et menneskekranium, et dyreskelet, en mikrobiologisk organisme og en del af en meteorit er blandt de fænomener, der lyser tilskueren i møde i kunstnerens "mørkekammer".
Alt er placeret sirligt på rad og række, sådan som man kender det fra museers systematiske præsentationer af fx flinteøkser eller kunstneriske genrer.

Museumsdirektør Inge Merete Kjeldgaard: - Det her er et scoop. Foto: Tue Sørensen

- Natural Sciences rejser spørgsmål om vores forhold til naturen. Om hvordan vi i vores higen efter at få viden om naturen ofte spolerer den, siger Inge Merethe Kjeldgaard, direktør på Esbjerg Kunstmuseum.

Museet har desuden erhvervet tegningen Diagram of Surrealist Scale (2019), som Mark Dion har lavet særligt til Esbjerg Kunstmuseum. 

De to værker indgår nu i museets samling. Ny Carlsbergfondet står bag købet til en halv million kroner.

Mark Dion: 

  • Er født i 1961 i Massachusetts og bor og arbejder i dag uden for New York.
  • Er uddannet fra bl.a. University of Hartford, Connecticut og School of Visual Arts, New York.
  • Er en af den internationale samtidskunsts absolutte superstjerner og har udstillet på de største og mest prestigefyldte museer i verden, herunder Museum of Modern Art, New York, Palais des Beaux-Arts, Paris, Tate Gallery, London og the British Museum of Natural History, London.

Kilde: Esbjerg Kunstmuseum

Mest sete på tvsyd.dk