Tyve har let spil hver fjerde gang

I hvert fjerde tilfælde gjorde borgerne det nemt for tyven: De låste ikke døren og lod vinduer stå åbne

Syd- og Sønderjyllands Politi har kortlagt antallet af indbrud i private boliger i politikredsen fra den 1. januar til den 18. august i år. 

I 23,9 procent af tilfældene har tyven kunnet bevæge sig ind i et ulåst hus, enten fordi yder- eller terrassedøren ikke har været låst, eller fordi et vindue har stået åbent.

Politikredsen har i perioden modtaget anmeldelser om i alt 566 indbrud i private beboelser, hvilket er et fald på 230 (29 procent) i forhold til samme periode af 2020 og 528 i forhold til samme periode af 2019 (48 procent).

I forbindelse med kortlægningen har politiet undersøgt, hvordan de ubudne gæster hyppigst kommer ind i boligerne, og hvilke redskaber de kriminelle bruger.

Kortlægningen viser, at i 135 tilfælde har tyven kunnet gå ind i et ulåst hus, enten fordi yder- eller terrassedøren ikke har været låst, eller fordi et vindue har stået åbent.

Det vil med andre ord sige, at næsten hvert fjerde indbrud kunne undgås, hvis dørene havde været låste, og vinduerne havde været forsvarligt lukkede.

Højt tal

Det høje tal overrasker vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.

- Der kan være mange årsager til, at borgerne ikke har låst yderdøren eller har ladet vinduet stå åbent. Det kan være en forglemmelse. Det kan være i den varme tid om sommeren, hvor det måske har været fristende at lade yderdøren stå åben for at få gennemtræk. Og der kan også være tale om en vane. Men vi vil i hvert fald kraftigt opfordre til, at alle låser og lukker konsekvent efter sig, lyder det fra Chr. Østergård.

Christian Østergaard opfordrer borgerne til at hjælpe med at få indbrudstallene ned.
Christian Østergaard opfordrer borgerne til at hjælpe med at få indbrudstallene ned.
Foto: John Melin, TV SYD

Indboforsikringen dækker kun i begrænset omfang, hvis en tyv har kunnet komme ind i en ulåst bolig, da der i så fald er tale om simpelt tyveri – og ikke indbrud.

Tjek vinduerne før tyven

Det fremgår desuden af kortlægningen, at indbrudstyvene i stor stil benytter vinduerne som adgangsvej – eksempelvis ved at knuse en rude eller at bryde et vindue op.

- Kortlægningen viser, at det giver god mening at kaste et kritisk blik på vinduerne, om de skal indbrudssikres, og tjek naturligvis også gerne yderdørene. Gå gerne i gang allerede nu. Vi er allerede gået ind i den mørke tid, hvor der typisk er større risiko for indbrud, ligesom der er efterårsferie om knapt en måned, hvor mange er væk fra nabolaget, advarer Chr. Østergaard.

Lås værktøjet inde

Det fremgår også af kortlægningen, at et koben og en skruetrækker er hyppigt brugte redskaber, når tyven bryder ind hos borgerne.

Tyvene henter ofte redskaberne i et uaflåst redskabsskur eller en ulåst garage, hvor de alligevel har tænkt sig at bryde ind. Derfor kan man gøre det svært for indbrudstyvene, hvis man konsekvent også får låst sit skur og sin garage.