Projekt om fedme vinder 'Et Sundere Syddanmark 2020'

To millioner kroner blev her til aften fordelt mellem de tre mest populære projekter.

Det blev Else-Marie Bladbjerg fra Sydvestjysk Sygehus og projektet om nye årsager til fedme og fedtlever, der i år er modtageren af en million kroner og den kronede vinder af 'Et Sundere Syddanmark 2020'.

- Jeg er helt vildt overrasket, for jeg ved jo godt, at vi alle fem har gode projekter, og jeg ville sådan ønske, at vi alle kun vinde en million hver til vores projekter, siger Else-Marie Bladbjerg fra Sydvestjysk sygehus.

Forskningsprojektet skal undersøge om et særligt protein i blodet kan forklare, hvorfor nogle mennesker nemmere bliver overvægtige end andre, og om proteinet har betydning for, om man udvikler fedtlever. 

-Det er jo helt vildt. Jeg er så glad for det, for så kan vi komme videre med vores projekt. En million kroner det rækker jo rigtig langt, lyder det begejstret fra Else-Marie Bladbjerg.

 
 

Men det er ikke kun ét forskningsprojekt, der kan gå fra aftenen med penge under armen i forsøget på at gøre Syddanmark sundere. Både anden- og tredjepladsen har fået midler at forske for.

Projektet, om hvorvidt fysisk aktivitet kan forbedre livet med kronisk tarmsygdom fra Odense Universitetshospital, løb med en flot andenplads og modtog 600.000 kroner.

På en tredjeplads fik forskningsprojektet om tidlig opsporing af lungekræft fra Sygehus Lillebælt 400.000 kroner.

Forskningsprojektet om nye behandlingsmetoder for spiseforstyrrede og projektet om psykiske mén efter hjertestop måtte tage fra 'Et Sundere Syddanmark 2020' uden en pengepræmie. 

Valgt af borgerne i Region Syddanmark

I konkurrencen har fem projekter - ét fra hver af de fem sygehuse i regionen - kæmpet om borgernes SMS-stemmer.

For det er nemlig borgerne i Region Syddanmark, der har valgt projektet om nye årsager til fedme som vinder af konkurrencen. 

- Det er godt for forskerne at finde ud af, hvad det er borgerne interesserer sig for. Det giver nogle andre vinkler på forskningen, sagde regionsrådsformand Stephanie Lose under aftenens udsendelse på TV SYD.

Pengene kommer fra Region Syddanmark, der hvert år afsætter penge til forskning. 

'Et Sundere Syddanmark' er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Syddansk Universitet, TV 2/Fyn og TV SYD. Konkurrencen skal udbrede kendskabet til den forskning, der foregår på alle regionens sygehuse.