Nu kan Fanøs borgere snart drikke vand uden PFAS
Fannikkerne kan fra denne uge drikke vand, der er helt renset for de skadelige PFAS-stoffer. Et nyt anlæg renser vandet, før det kommer ud til forbrugerne.
Indbyggerne på Fanø har atter rent drikkevand. Et nyt anlæg renser grundvandet for PFAS og er det første af sin art i Danmark. Derfor er det blevet testet grundigt, inden det mandag før påske blev taget i brug. Anlægget er udviklet af den danske virksomhed Silhorko, der producerer vandbehandlingsanlæg.
- Jeg er rigtigt glad for, at anlægget er kommet op at køre, og jeg håber, at det er slutningen på al snak om PFAS på Fanø, siger Lasse Harder Schousboe, Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget, Fanø Byråd, Enhedslisten.
PFAS-forurening har været kendt i mange år. Det har været brugt siden 1950'erne, men blev forbudt til brandslukning i 2011. Det er i familie med fluorforbindelser, der blandt andet mistænkes for at fremkalde leverkræft.
I 2021 kom der fuldt fokus på PFAS, efter at der blev fundet PFAS i kød fra kvæg i Korsør. Myndighederne satte samme år grænseværdierne for PFAS ned fra 100 til to nanogram pr. liter. Et nanogram er en milliardtedel af et gram. Vandet på Fanø viste sig at indeholde mere end det dobbelte, 4,4 nanogram.
I sommeren 2021 begynder Silhorko et forsøg på at rense vandet på Fanø med aktivt kul. Det fungerede ikke så godt, blandt andet fordi aktivt kul kun er aktivt nogle få måneder. Derefter begynder virksomheden at eksperimentere med ionbytning, og efter et års forsøg viser det sig, at PFAS ikke længere kan måles i vandet. Læs mere om ionbytning her.
- Det her er jo kun symptombehandling. Målet er, at vi skal have PFAS helt forbudt, siger Lasse Harder Schousboe (EL) fra byrådet.
Det her er kun symptombehandling
Lasse Harder Schousboe, Erhvervs-, Natur- og Teknikudvalget, Fanø Byråd, Enhedslisten.
I sommeren 2022 begyndte Silhorko så at bygge det endelige anlæg, og det er det, der står færdigt nu. Det kan rense 150.000 liter vand i timen.
Erfaringerne fra Fanø kan bruges på andre vandværker, der har problemer med PFAS.
- Sammensætningen af PFAS kan være forskellig fra vandværk til vandværk, men med vores viden fra Fanø er vi nu i stand til at beregne rensningsgrad og anlægskapacitet, allerede fra vi står med vandanalysen i hånden, siger Søren Duch-Hennings, kemiingeniør hos Silhorko.