Kommunens store CO2-udleder er parat til gå forrest i den grønne omstiliing

Crossbridge Energy i Fredericia er en af de største producenter af flydende brændstoffer herhjemme. De store mængder belaster utvivlsomt klimaet, men virksomheden er klar på at ændre kloden til det bedre. Det skal nye brintrørledninger være med til at realisere.

De står for 35 procent af det danske forbrug af flydende brændstoffer til fly, skibe og biler.

Crossbridge Energy i Fredericia holder dermed hjulene i gang for mange transportmidler, men den store produktion får også virksomheden til at sætte sorte pletter på klimaet. Ifølge borgmester i kommunen, Steen Wrist (S), står Crossbridge Energy for 40 procent af Fredericia Kommunes CO2-udledning.

Raffinaderiets vision er da også at blive CO2-neutral i fremtiden, men det er ifølge Finn Bjørn Schousboe, administrerende direktør i virksomheden, nemmere sagt end gjort at få skiftet de sorte pletter ud med grønne.

- Det er svært for os som industri at være 'first mover', hvis man samtidig skal man vente på alle de andre og vente på, at planer, regler og infrastrukturen er i orden, siger han.

Minister besøgte raffinaderi, der er klar til den grønne omstilling
Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Crossbridge Energy har allerede en brintfabrik i drift i samarbejde med Everfuel, som producerer grøn energi i mindre målestok. Mandag havde de muligheden for at komme et skridt nærmere en grøn produktion i storskala.

Minister på besøg under forhandlinger

For snart et år siden indgik regeringen en aftale med Tyskland om et etablere et brintrør, som skal få vedvarende energi produceret herhjemme og sendt til vores nabo i syd. 

Crossbridge Energy står med åbne arme overfor skiftet fra fossile til grønne energikilder. Derfor håber virksomheden på, at en brintrørledning skal ligge i Fredericia. Mandag havde de muligheden for at vise sig frem fra sin bedste side, da der var besøg fra klimaminister Lars Aagaard (M).

I forbindelse med aftalen i Tyskland fremsatte en rapport fra Energinet to bud brintrørledningernes placeringer. Den ene skulle ligge mellem Esbjerg og Fredericia, mens den anden ville gå fra Egtved til det nordlige Tyskland.

Minister besøgte raffinaderi, der er klar til den grønne omstilling
Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Forhandlingerne til finansieringen ledningerne begyndte i fredags. Når den er plads følger placeringerne, og ministeren var positiv efter dagens besøg i Fredericia.

- Det var rigtig spændende at komme i dag og høre om deres planer. Og det er jo egentlig ret fascinerende, hvordan dette som hjemstedet for de fossile brændsler har potentiale til at blive hjemsted for grønne brændsler i fremtiden, sagde Lars Aagaard efter at have fået en rundvisning på raffinaderiet.

Udover klima-, energi- og forsyningsministeren deltog også Moderaternes klimaordfører Henrik Frandsen og borgmestrene i Fredericia og Middelfart kommuner, Steen Wrist (S) og Johannes Lundsfryd (S).

Omstil eksisterende anlæg i stedet for at bygge nyt

Ender brintrørledningen med at ligge i Fredericia, kan Crossbridge Energys anlæg bevæge sig mod at blive et Power to X-anlæg.

Power to X-anlæggene er stederne, hvor fremtidens energi skal produceres. Flere steder er der planer om at bygge nye anlæg, men i Fredericia kan man slippe for byggeriet.

- Når man følger jeres dækning, så bliver der talt om det ene og det andet PtX-anlæg, der er på vej. Her er der faktisk et, der allerede er i drift, og det har vi måske ikke været gode nok til at få fortalt, men hver gang vi har chancen, så prøver vi at gøre det, siger borgmester i Fredericia Kommune, Steen Wrist.

Klimaminister Lars Aagaard drog sammen med partifælle og klimaordfører Henrik Frandsen (M) til raffinaderiet i Fredericia. Også borgmestrene i Fredericia og Middelfart kommuner deltog.
Klimaminister Lars Aagaard drog sammen med partifælle og klimaordfører Henrik Frandsen (M) til raffinaderiet i Fredericia. Også borgmestrene i Fredericia og Middelfart kommuner deltog.
Foto: Anne Sophie Lindinger, TV SYD

Og mandagens mulighed blev brugt på at forklare, hvorfor en brintrørledning skal ligge hos dem.

- Fredericia er historisk en meget tung industriby, og det kan måske virke mærkeligt at snakke om grøn omstilling på et raffinaderiareal, men det er faktisk nødvendigt for den grønne omstilling, at vi får omstillet den sorte produktion. Og er der noget, der er i Danmark, så er det produktion, lyder det fra borgmesteren.

Direktør krydser fingre

Næste møde om finansieringen til brintrørledningerne finder sted på fredag denne uge.

Finn Bjørn Schousboe krydser nu fingre for, at ministeren har taget dagens ord til sig, og at forhandlingerne bærer frugt for dem, når placeringerne senere skal afgøres.

- Vi håber, han har fået perspektivet på, at vi faktisk er i gang, men vi mangler en masse ting blandt andet fra ham, siger direktøren.

Crossbridge Energy vandt sidste år sammen med Everfuel en pris for deres samarbejde i retningen mod den grønne omstilling.