Økonomisk drama i tre akter

Første akt i et økonomisk drama blev spillet på Fredericia Teater torsdag. Teatrets bestyrelse valgte at bede politikerne om et lån på 10 mio. kr. for at redde teatret. Samtidig er direktøren degraderet.

Og alt tyder på, at anden og tredie akt ender lykkeligt. Økonomiudvalget besluttede i aftes, at kommunen yder et lån på 10 mio. kr. Samtidig overtager kommunen ansvaret for økonomien.

- En enig bestyrelse blev enige om at bede politikerne om hjælp til at bevare Fredericias største kulturelle aktivitet, siger formand for Fredericia Teaters bestyrelsen, Jane Findahl (SF).

Akut pengemangel

Fredericia Teater er i akut pengemangel. Lige nu er der regninger på 6,8 millioner kroner, som teatret ikke kan betale. Bl.a. et million-beløb til Disney-koncernen for rettighederne til Aladdin.

Jane Findahl er chokeret over, at økonomien er sejlet. Specielt efter den store succes med musicalen Aladdin.

- Aladdin har givet et overskud på 2 mio. kr., forklarer Jane Findahl til TV SYD. Men vi havde budgetteret med et overskud på 3,6 mio. kr., så det har ikke været den forventede økonomiske succes.

Ikke bedrageri

I aftalen med kommune indgår, at kommunen overtager driften af Fredericia Teater.

- Vi mener, at det er dumt at have en administrerende direktør, når kommunen har en hær af skrappe regnedrenge, siger Jane Findahl.

Dramaet om økonomien har kostet Søren Møller jobbet som direktør.

- Vi vil gerne bevare hans kunstneriske evner og har tilbudt ham jobbet som kunstnerisk leder. Og det har han heldigvis sat ja til, siger Jane Findahl.

Det administrative kaos får ingen konsekvenser for Søren Møller.

- Det er jo ikke bedrageri, siger Jane Findahl. Det økonomiske overblik er forsvundet i travlheden med de store produktioner.

Kunne ikke forudse

Hun mener ikke, at bestyrelsen kunne forudse, at direktøren ikke kunne styre økonomien.

- Nu var det før min tid, men Søren Møller var jo rektor for byens musical-akademi - og der har økonomien altid været upåklagelig, siger hun.

Kommunal institution

Bestyrelsen lægger op til, at Fredericia Teater ophører med at være en selvstændig virksomhed. Teatret skal være en kommunal institution, så byrådet skal fastlægge rammerne for teatret.

Sagen skal behandles på byrådsmødet i Fredericia på mandag.