Her turnerer TV SYD med talkshows om Genforeningen

TV SYD sætter fokus på Genforeningen med syv talkshows. Du kan her læse om, hvor og hvornår de finder sted.

Onsdag aften indtager TV SYD Folkehjem i Aabenraa, hvor det første af syv talkshows om Genforeningen finder sted. Se herunder hvor og hvornår de næste seks talkshows finder sted, og hvilket fokus de kommer til at have. 

Der er stadig gratis billetter at hente til de seks talkshows.

Talkshow 2

Sted: Den Gamle Grænsekro, Christiansfeld

Tidspunkt: Mandag den 3. februar klokken 19.30-21

Det er et historisk øjeblik, mange har set billeder af Kong Christian den 10., der red over den gamle Kongeågrænse ved Frederikshøj på sin hvide hest i 1920. Andet talkshow tager blandt andet fat i den begivenhed, men ser også på Haderslevs betydning i afstemningen og på det dansk-tyske forhold i byen, der for eksempel blev sat på prøve for fem år siden, da byens borgmester satte et byskilt op, hvor der både stod Haderslev og Hadersleben.

Talkshow 3

Sted: Volkerts Fylke, Kolding

Tidspunkt: Torsdag den 12. marts klokken 19.30-21.15

Hør historien om hvordan man før i tiden sendte børn i det danske mindretal syd for grænsen på ferie hos danske familier i Sønderjylland for at styrke deres danske sprog og kultur. I moderne tid kommer mindretallets børn på feriekoloni i Danmark. Derudover kan du også under dette talkshow få en smagsprøve på forestillingen ”Erna i krig”, som teatret Mungo Park og Koldinghus har sat op i forbindelse med Genforeningsjubilæet.

Talkshow 4

Sted: Ungdomshøjskolen, Ribe

Tidspunkt: Onsdag den 15. april klokken 19.30-21

Ribe havde før Genforeningen en særlig status. Byen ligger egentlig syd for Kongeåen, og burde derfor have været på den tyske side. Men det lykkedes at forhandle grænsen syd om Ribe, så byen stadig var dansk. Dette talkshow holdes på en af de gamle Kongeåskoler, hvor nogle fra det danske mindretal syd for Ribe flygtede til, da man under 1. verdenskrig indkaldte dem til krigstjeneste for Tyskland. Vi får blandt andet en personlig historie om en af disse flygtninge. Derudover kan du høre historien om, hvordan tyske myndigheder tvangsfjernede børn i danske mindretalsfamilier, hvis de var ”for danske”, og anbragte dem i tyske familier i stedet.

Talkshow 5

Sted: Schweizerhalle, Tønder

Tidspunkt: Mandag den 11. maj klokken 19.30-21.15

Kører man gennem grænsebyen Tinglev, vil man opdage, at der er to af det meste. En børnehave og en ”Kindergarten”. En skole og en ”Schule”. Byen bliver kaldt ”Den Delte By”, og det er et af de få steder i Sønderjylland, hvor et flertal af stemmerne til folkeafstemningen ønskede at forblive tyske. Dette talkshow tager fat i de gnidninger, der er, når to folkeslag lever side om side, ligesom vi debatterer, hvad det tyske og det danske mindretal kan den dag i dag.

Talkshow 6

Sted: Skibelund Krat, Vejen

Tidspunkt: Søndag den 14. juni klokken 17-18

Før grænsedragningen i 1920 var forholdet mellem Danmark og Tyskland udfordret. De tyske myndigheder gjorde derfor meget for at begrænse det danske mindretals muligheder for at holde fast i dets danske rødder. Derfor blev en lang række danske sange forbudt – men sangene blev alligevel sunget rundt omkring i mindretallets hjem i det skjulte. Bodil Jørgensen og Martin Schacks Trio opfører nogle af sangene og fortæller historien bag. Derudover kan du høre mere om smuglerruten ved Skibelund Krat før grænsen blev flyttet i 1920.

Talkshow 7

Sted: Alsion, Sønderborg

Tidspunkt: Onsdag den 8. juli klokken 19.55-21.25

100 år er gået, og selvom grænsen ikke har flyttet sig siden dengang, så er der sket meget i grænselandet. Forholdet tyskerne og danskerne imellem er blevet markant bedre, og den dansk-tyske grænse fremhæves flere steder som det gode eksempel på, hvordan man lever i fred og fordragelighed og med godt samarbejde på tværs af grænsen. Men selvom vi har fundet hinanden over grænsen på mange punkter, så er kultur, musik og sprog med til at styrke nationalfølelsen på begge sider af grænsen. Så hvad er det for en opgave, der ligger for den næste generation for at bevare det gode forhold også i fremtiden?