TV der bevæger dig

Danske soldater og kampfly sendes i krig fra Skrydstrup

Danmark sender syv kampfly, et Hercules-transportfly og 400 mand mod IS i Irak og Syrien. Skrydstrup bliver dermed omdrejningspunkt i kampen mod IS.

Danmark gør klar til at sende i alt syv F-16-kampfly, et Hercules-transportfly og op til 400 mand af sted. Det har flertallet bestående af blå blok, Socialdemokraterne og De Radikale vedtaget. Det skriver ritzau.

Ifølge udenrigsminister Kristian Jensen (V) har et stort flertal i Folketinget tirsdag sagt ja til regeringens forslag om at bruge 300 millioner kroner på en skærpet militærindsats mod IS i både Irak og Syrien.

Fra talerstolen pointerede Kristian Jensen under den knap fem timer lange debat, at ingen krige løses alene ved at kaste bomber:

- Krige afsluttes ved forhandlingsbordet. Spørgsmålet er, hvad der får parterne til forhandlingsbordet. En part, der kun oplever sejre, som ISIL (IS, red.) gjorde for 20 måneder siden, har ingen interesse i at møde op til forhandlinger.

Et mindretal bestående af Enhedslisten, Alternativet og SF stemte nej til missionen.

- Det er en trist dag, hvor Danmark endnu engang er på vej ind i en forfejlet krig. En krig, der i værste fald kan destabilisere et totalt smadret Syrien og et kaotisk Irak yderligere, sagde Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, fra talerstolen.

Aftalen betyder, at Flyvestation Skrydstrup igen bliver omdrejningspunkt for udsendelse af fly og danske soldater.

Danmark har før bidraget med F-16-fly i kampen mod IS. I Irak var der indsat syv F-16-kampfly, og flyene havde hovedsæde i Kuwait, der grænser op til den sydlige del af Irak.