F-35-naboer får ny opbakning i kampen for erstatning for støj

Dansk Folkeparti er klar til at imødekomme naboerne til Flyvestation Skrydstrup. Partiformand Kristian Thulesen Dahl mener, at der skal laves en ny aftale, der tager højde for den enkelte ejendoms værditab.

Naboer til Flyvestation Skrydstrup havde torsdag endnu en gang foretræde for Forsvarsudvalget på Christiansborg, og efter mødet gjorde Kristian Thulesen Dahl det klart, at partiet nu er klart til at ændre på den aftale, som de selv er en del af.

- Jeg synes, vi skal lave den aftale om, så vi får en mere konkret vurdering af den enkelte ejendoms reelle tab, og vi får kompenseret de borgere, der har tabene, mere direkte, siger partiformanden til TV SYD.

Dermed er partiet enigt med Venstres Hans Christian Schmidt, der tidligere flere gange har udtalt, at der skal laves et tillæg til den nuværende kompensationsmodel.

- Når nu ejendomsmæglerne i området siger, at der sker et fald i ejendomspriserne, så mener jeg, at der skal laves et tillæg, der tager højde for den situation. For selvom aftalen hviler på, at der ikke sker et fald i priserne, kan vi jo blive præsenteret for det modsatte, siger Hans Christian Schmidt.

Røde og gule zoner

S-regeringen og de øvrige partier bag forsvarsforliget har sammen aftalt en kompensationsmodel, der afsætter 250 millioner kroner til støjplagede naboer.

De borgere, der bor i den røde zone, får et tilbud om, at staten opkøber deres huse. Borgerne i gul zone må nøjes med 70.000 kroner.

Og flere af de borgere, der bor i den gule zone, frygter et værditab på deres ejendom, der bliver langt større.

Derfor vil de have, at der bliver lavet en mere individuel vurdering af deres værditab, og talskvinde Agnes Rosenlund håber nu, at der måske bliver åbnet for nye politiske forhandlinger.

- Det bliver nok rigtig svært at lave en helt ny aftale, men man kan jo lave et tillæg til den kompensationsmodel, som ér lavet, og det, håber vi, kommer til at ske, lyder det fra Agnes Rosenlund.

Regeringen afventer

S-regeringen har foreløbig valgt at forholde sig afventende i sagen.

Ifølge partiets politiske ordfører, Jesper Petersen, er perioden frem til den endelige vedtagelse af kompensationsmodellen jo netop til for at høre de berørte parter og få efterprøvet den aftale, der er lavet.

Det forventes, at forslaget om kompensationsmodellen bliver fremsat i januar.