Forsvaret forsinker PFAS-oprensning

En undersøgelse af PFAS forsinkes i to år, fordi Forsvaret har klaget over kommunens påbud. Det er frustrerende, siger Carsten Leth Schmidt, som er teknik- og klimaudvalgsformand i Haderslev. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udgivet
Artiklen er mere end 30 dage gammel

Påbud om undersøgelse i Haderslev forsinkes i årevis. Forsvarets manglende indsats mod forurening kan udsætte miljøet og mennesker for en risiko, siger Rigsrevisionen.

I juli 2022 sendte Haderslev Kommune et påbud om at undersøge PFAS-forureningen på Skrydstrup Flyveplads. I mange år forud var der PFAS i det skum, Forsvaret har brugt ved brandøvelser, og kommunen vil have undersøgt grundvandet og jorden.

Men det har lange udsigter, for Forsvaret ønsker ikke at følge påbuddet. 

I stedet har Forsvarsministeriet sendt en 28 sider lang klage til Miljø- og Fødevareklagenævnet, som først forventer at træffe en afgørelse i juni 2024, altså to år efter påbuddet. Det giver frustrationer i Haderslev.

Det er voldsomt frustrerende

Carsten Leth Schmidt, Slesvigsk Parti, formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev.

Carsten Leth Schmidt, som er formand for Teknik- og Klimaudvalget i Haderslev

Rigsrevisionen i beretning om PFAS-håndtering

En undersøgelse af PFAS forsinkes i to år, fordi Forsvaret har klaget over kommunens påbud. Det er frustrerende, siger Carsten Leth Schmidt, som er teknik- og klimaudvalgsformand i Haderslev.

Det er kritisk, at det tager så lang tid

Hans Kristian Skibby (DD), formand for Folketingets miljøudvalg

Arkivfoto. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alene i 2022 modtog nævnet fem omfattende klager fra styrelsen. Blandt andet klagede Forsvaret over Aalborg Kommunes påbud om at stoppe med at forurene Limfjorden med PFAS, der stammer fra Aalborg Flyvestations sigteøvelsesplads.

Forsvaret klagede også over, at Viborg Kommune krævede en genetablering af beskyttet natur på Flyvestation Karup.

Formand: Sæt tempoet op

Man bør kunne håndtere PFAS hurtigere, også i Skrydstrup. Det siger formanden for Folketingets miljøudvalg, Hans Kristian Skibby (DD).

- Det er kritisk, at det tager så lang tid i nævnet, og man kunne også godt forvente og forlange, at Forsvaret handlede hurtigere, siger han. 

TV SYD har forgæves forsøgt at få et interview med Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V). 

Falsk bankmand snød sig til hævekort - har du set ham?

Personen har bedraget en række ældre mennesker i Esbjerg. Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi
Udgivet

Politiet leder efter en mand, der er mistænkt for at narre hævekort fra en række borgere i det østlige Esbjerg.

Politiet offentliggør nu billeder af den person, der er mistænkt for tre bedragerier i det østlige Esbjerg. Billederne bliver offentliggjort i håbet om, at nogle kan genkende vedkommende.

Det skriver Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Bedrager Esbjerg Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi

I alle tre sager er ældre mennesker onsdag og torsdag i denne uge kontaktet på deres fastnettelefon af en mand, der udgav sig for at være fra Danske Bank.

Lige efter samtalerne kom en person til deres adresser under påskud af, at deres dankort enten var udløbet, eller at deres dankort havde været anvendt til kriminalitet, og at de derfor skulle udlevere kontanter, kreditkort og tilhørende pinkode.

Bedrager

- Vi har overvågningsbilleder af en mistænkt både fra hans ankomst til en af adresserne og fra hævning på de forurettedes kreditkort. Jeg håber, at nogen kan genkende den mistænkte person og kontakter politiet, så vi kan få stoppet gerningsmanden, udtaler politikommissær Morten Alslev i pressemeddelelsen.

Hvis man har oplysninger i sagen eller genkender personen, så skal man ringe til politiets servicecenter på telefon 1-1-4.

Frikendt for drabsforsøg har krav på millionerstatning

Forsvarer Michael Juul Eriksen har repræsenteret én af de frikendte mænd. Foto: Helle Eriksen, TV SYD
A
Udgivet

Et drabsforsøg i 2022 førte ikke til en dom. Nu kan de frikendte mænd søge erstatning.

Det fortæller forsvarer Michael Juul Eriksen, som repræsenterede den ene af tre mænd, som fredag forlod Retten i Sønderborg som en fri mand efter varetægtsfængsling siden den 30. oktober 2022. Altså to år minus fem dage.

De tre mænd var tiltalt for at medvirke i et drabsforsøg på en dengang 21-årig mand. Han blev ramt men overlevede.

Det var foran dette spisested i Sønderborg, at skuddene faldt den 30. oktober 2022, hvor en mand blev ramt. Foto: TV SYD

- Vi søger erstatning, når vi har ventet 14 dage. Jeg mener, at der er gode muligheder for at få erstatning, siger Michael Juul Eriksen.

De 14 dage er anklagemyndighedens betænkningstid for at kunne anke rettens afgørelse.

Den frikendte mand kan se frem til en større sum penge skattefrit. Det vurderer Michael Juul Eriksen.

- Erstatningen for min klient mener jeg skal være 1,1 til 1,2 millioner kroner. Det er nemlig dobbelttakst, når tiltalen lød på drabsforsøg. Min klient har ligeledes udtalt sig fra begyndelsen af, så den burde han få, siger han.

Flere skudhuller i vinduet ses tydeligt. Foto: TV SYD

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få tildelt erstatning. Cirka mellem seks måneder og halvandet år.

Ifølge retsplejeloven var taksterne i 2022 for en person, der har siddet uberettiget varetægtsfængslet, som udgangspunkt 7200 kroner for det første døgn og derefter 900 kroner for hvert påbegyndt døgn.

De andre frikendte i sagen har siddet varetægtsfængslet i kortere tid.

TV SYD

Brug vores app og få de vigtigste nyheder fra Syd- og Sønderjylland lige ved hånden.