TV der bevæger dig

Hvem er Sønderjyskes rige onkel fra Amerika?

Den amerikanske rigmand og investor Robert Michael Platek er den nye mand i Haderslev. Han har tætte forbindelser til milliardæren Michael Dell og flere engelske topklubber.

Foto: Frank Cilius, Ritzau Scanpix og MSD Capital

Blot en køretur på ni minutter fra den måske mægtigste adresse i verden holder Robert Michael Plateks firma til i en luksuslejlighed tæt ved Det Hvide Hus i byen Washington DC.

Robert Michael Platek Foto: MSD Capital

Det er i hvert fald, hvad der er oplyst i cvr-registeret om den nye ejer af Sønderjyske. Her er Robert Michael Platek oplyst som 100 procent ejer af den lyseblå klub og har dermed også 100 procent stemmerettighed i både Sønderjyske Fodbold A/S og SønderjyskE Ejendomme A/S.

Men hvem er investoren og rigmanden, der har kastet sin kærlighed i den lyseblå klubkasse 6.000 kilometer fra sin hjemmeadresse?

Siden overtagelsen er det kun Robert Plateks datter, der har udtalt sig.

- Vi ser frem til at samarbejde med klubben og fastholde de vedvarende traditioner og samtidig begynde en ny æra med vækst, udtalte Amanda Platek på klubbens hjemmeside.

Læs også Amerikansk investor køber Sønderjyske

Tæt forbundet til én af verdens rigeste

Robert Michael Platek er en amerikansk investor, der er partner i firmaet MSD Capital. Firmaet er grundlagt med formålet at håndtere milliardæren Michael Dells formue.

Michael Dell stiftede i 80'erne firmaet Dell Technologies, der blandt andet er kendt for at lave computere. Mediets Forbes' seneste opgørelse viser, at Michael Dell i øjeblikket er nummer 33 på listen over verdens rigeste med en formue på 238 milliarder kroner.

Der er en gammel historie om, at hvis du skal eje en fodboldklub, så skal du være milliadær.

Jesper Jørgensen, sportsøkonom og partner ved Deloitte.

Det er også herigennem, at Platek har sine forbindelser til flere engelske fodboldklubber. Sidste år var han nemlig i spil til at købe den engelske fodboldklub Sunderland A.F.C. Købet skulle foregå i samarbejde med sine to hovedrige kolleger John Phelan og Glen Fuhrman fra netop MSD Capital.

Bliv klogere på amerikanskejede Sønderjyske

Navn: Sønderjysk Elitesport.

Grundlagt: 2004 (16 år).

Forløbere: Haderslev FK og HFK Sønderjylland.

Ejer: Robert Michael Platek (USA).

Cheftræner: Glen Riddersholm.

Pokaltitler: 1 (2019/20).

Bedste slutplacering i Superligaen: Nummer to i 2015/16-sæsonen.

Aktuel placering i Superligaen efter tre kampe: Nummer tre.

Har spillet i Superligaen siden 2008/09-sæsonen.

Kilde: Ritzau

Købet gik dog aldrig igennem, selvom de tre havde oprettet et holdingselskab til formålet, som i dag er opløst igen. I stedet udstedte de et lån på omkring 100 millioner kroner til klubben. Samme lån har de senere givet til de engelske klubber Southampton F.C. og Derby County F.C., fortæller journalist Craig Johns fra den engelske avis Chronicle Live. Han havde i forbindelse med det mulige køb af Sunderland rettet sin kikkert mod den mystiske rigmand.

- Det var ikke den nemmeste opgave at finde information på Robert Platek. De fleste af de tre mænds investeringer har været anonyme, før de trådte ind i fodboldverdenen. Det eneste, jeg kunne finde om Platek, var fra MSD Invest hjemmeside. Hver gang vi efterspurgte et interview, svarede de venligt tilbage, at det havde ingen interesse, fortæller journalist Craig Johns.

Ifølge ham havde tilhængerne af Sunderland A.F.C. dog gerne set, at amerikanerne havde overtaget ejerskabet i klubben

- Fans i Sunderland var utroligt glade ved nyheden om, at trioen skulle overtage ejerskabet. De tre, herunder Robert Platek, er utroligt velhavende og har et meget stærkt netværk. Det hjalp også på humøret hos tilhængerne, at milliardæren Michael Dell på sin vis var involveret. Dells indblanding var dog en smule overdrevet, fortæller Craig Johns.

00:11

Her fejrer SønderjyskE deres pokalsejr den 7. juli 2020. Foto: Ole Møller, TV SYD

Luk video

 

Læs også Se jublen: Sønderjyske er pokalvindere!

Platek er en sporty type

At Robert Platek har ladet sig involvere i sport er umiddelbart ikke nogen overraskelse. Det er i hvert fald indtrykket, man får, når han optræder i medier eller registre.

I New York er han holdkaptajn på et Hedgefond basketball All-Star-hold, der årligt spiller en velgørenhedskamp mod andre finansmænd. I mediet Business Insider udtalte han i forbindelse med en kamp:

- Et firma fungerer ligesom i sport. Det er ikke bedre end det svageste led.

Interessen for sport stopper dog ikke ved en årlig basketball-kamp. Siden han færdiggjorde sin uddannelse på det historiske Rutgers University i 1986, har han støttet universitetets sportsafdeling.

Robert Platek og konen Laurie Platek har nemlig doneret én million dollars til skolen. Derfor har familien Platek fået navngivet et 650 m2 træningscenter; "Platek Family Strength and Conditioning Area."

Fodbold kræver dybe lommer

I de bedste danske fodboldrækker har der i de seneste år været flere klubber, der har været forløbere for den nye situation i Haderslev.

I Danmark er det forholdsvist billigt at komme til at eje en fodboldklub.

Jesper Jørgensen, Sportsøkonom og partner ved Deloitte.

Det har gjort sig gældende i klubber som HB Køge, FC Nordsjælland, FC Midtjylland og Brøndby IF. Og ifølge sportøkonom Jesper Jørgensen er det en kostelig affære, hvis man vil eje en fodboldklub.

- Der er den gamle historie om, at hvis man skal eje en fodboldklub, så skal man være milliardær. Det er nok ikke helt nødvendigt i tilfældet med Sønderjyske. Men hvis man kigger mod Brøndby, så har ejeren, Jan Bech Andersen, spyttet nogle hundrede millioner kroner i det projekt, fortæller Jesper Jørgensen.

Hvor mange penge Sønderjyske har kostet Robert Platek, ønsker hverken klubben eller køberen at oplyse. Men ifølge Jesper Jørgensen kan Sønderjyske være en god investering, der kan give et overskud ved et salg på den lange bane.

- I Danmark er det forholdsvist billigt at komme til at eje en fodboldklub. Det skal ses i lyset af, at det er nemmere at komme til at spille ude i Europa, end hvis du køber et midterhold i England. Sønderjyske har også vist, at de gennem de sidste ti år har skabt resultater på et stramt budget. Når man samtidig formoder, at den nye ejer er villig til at investere mere end de tidligere aktionærer, så er der et fint potentiale at bygge på, fortæller Jesper Jørgensen.

Endelig peger Jesper Jørgensen også på, at en ejer, der har tråde ind i flere engelske klubber, kan blive en fordel for Sønderjyske.

- De kan få glæde af en slags stordrift. Talentspejderne har fx flere klubber, hvor et talent kan passe ind. Desuden er det ikke utænkeligt, at unge talenter fra England kan høste erfaring i Sønderjyske, inden de skal tilbage. Men hvis Sønderjyske skal op på niveau med FC Midtjylland og FCK, så skal der investeres mange penge, ligesom de to klubber har gjort igennem de sidste ti år. Så det er ambitionsniveauet hos Robert Platek, der afgør, hvor langt Sønderjyske når, fortæller han.

TV SYD har forsøgt at få et interview med Robert Platek, men det har ikke været muligt.

Mest sete på tvsyd.dk