Jørn laver Danmarks bedste honning - nu vil han være verdensmester

Jørn Tønder er lidt af en nørd, når det gælder bier og honning. DM-titlen viser, at det kan godt kan betale sig at bruge meget tid på sin hobby.

Honningen er silkeblød og glat og smelter behageligt i munden, mens den gavmildt afgiver en kølende mentolsødme på en diskret floral base, med en hilsen af skovsyre og fyrrenål i eftersmagen.

Det lyder næsten som beskrivelsen af en helt særlig flaske rødvin, der har den helt rigtige årgang.

Men det er dommernes beskrivelse af Jørn Tønders honning, der netop er kåret til Danmarks bedste.

- Jeg blev da noget overrasket, det må jeg sige, lyder det diskret fra Jørn Tønder, der først startede med at lave honning for at par år siden, og nu er på vej til VM i honning.

Alt tyder på at bierne er glade for de forhold, som Jørn Tønder sørger for.
Alt tyder på at bierne er glade for de forhold, som Jørn Tønder sørger for.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard

Et godt indeklima

Jørn Tønder kommer fra Haderslev, men den prisvindende honning bliver lavet i Agerskov, hvor Jørn har sørget for ekstra gode forhold til sine bier.

- Jeg må jo indrømme, at jeg går og nørder lidt med tingene. Det er vigtigt, at bierne har et godt indeklima. Det hele skal være på biernes præmisser, fortæller Jørn Tønder.

Ikke noget med at slynge

Jørn Tønder bliver især rost for at lave en særlig honning, der bliver presset i stedet for slynget. På den måde er det lykkedes at få nogle spændende smagsnuancer frem som, ifølge dommerne, kaldes kølende mentolsødme med skovsyre og fyrrenål i eftersmagen.

Ifølge Jørn skyldes det, at når honningen bliver presset ud af vokstavlerne, bliver den ikke udsat for luftens ilt. Derfor holder honningen bedre på duft- og smagsstoffer og smager ofte kraftigere end slynget honning.

Ingen biavl uden beskyttelse.
Ingen biavl uden beskyttelse.
Foto: Jeppe Frost Kyvsgaard


VM er næste år

Hvornår turen den går til VM i honning, det ved Jørn Tønder på nuværende tidspunkt ikke. Han ved heller ikke hvor det skal foregå, men måske bliver det i Chile.

- Jeg glæder mig meget, og jeg drømmer da om at blive verdensmester i honning, lyder det fra honningmesteren fra Haderslev.