TV der bevæger dig

Ny afslørende forskning: Skrydstruppigen er indvandrer

Den fornemme bronzealderpige fra Skrydstrup er tilsyneladende ikke dansk som hidtil antaget. Hun er kommet sydfra, afslører ny forskning.

00:28

Skrydstruppigen er indvandrer. Video: Arkiv, TV SYD

Skrydstruppigen er indvandrer. Foto: Arkiv, TV SYD

Skrydstruppigen er indvandrer. Foto: Arkiv, TV SYD

Skrydstruppigen er indvandrer. Foto: Arkiv, TV SYD

1 af 4

Den velklædte, høje og blonde pige fra Skrydstrup, der i 1935 blev fundet i en gravhøj, er slet ikke så nordisk, som hun ser ud. Og som man hidtil har antaget.

Det kunne DR afsløre i programmet ’Historien om Danmark’ søndag aften.

Den 18-årige pige, der blev begravet for mere end 3000 år siden, kommer nemlig sydfra.

- Det er helt vildt! (…) Det kommer til at ændre en hel masse om vores forståelse af hele bronzealderen, siger professor Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet i programmet, da tal  på monitoren i et laboratorie afslører pigens fortid. 

Læs også Egtvedpigen er indvandrer

Skrydstruppigen er nemlig ikke den eneste indvandrerkvinde i oldtiden. Sidste år afslørede forskning, at heller ikke Egtvedpigen er dansk – hun kommer formentlig fra Sydtyskland. At der nu er flere er skelsættende.

- Resultatet er vigtigt, fordi det viser, at Egtvedpigen ikke var et særtilfælde. Der ser ud til at være et mønster, der fortæller os noget om, hvordan mennesket, og i dette tilfælde kvinder, flyttede sig rundt i bronzealderen, siger Karin Margarita Frei til dr.dk.

Skrydstruppigen blev begravet omkring 1300 f.Kr. i det vi betegner som bronzealderen i Danmark. 

Mere kultur