Joan sender Black Friday ud i mørket - ikke en god forretning i krisetider

På fredag går flere butikker i sort til Black Friday, men i Tørring dropper man den opreklamerede handelsdag. Det er simpelthen en dårlig forretning, lyder det.

- Spar op til 30, 40, 50, 60 procent. 

Du har sikkert set reklamerne i tv, på store billboards, eller når du surfer rundt på internettet. Handelsfænomenet Black Friday er over os, og på fredag kæmper adskillige butikskæder om dine penge. Det amerikanske fænomen, der for et årti siden kom til Danmark, har været en fast indgang til julehandlen, men måske er de tider snart forbi. Det er de i hvert fald nogle steder. 

Blandt andet i Tørring, hvor butikkerne melder sig ud af det sorte handelsræs.

Blevet for vildt

En af de forretninger, der slukker for Black Friday og i stedet kører 'normal fredag', er butikken Viola i Tørring. Her mener indehaveren, Joan Nordahl, at forbrugsfesten er blevet en kende for vild.

- Jeg synes, det er kørt for langt ud - altså med at folk forventer, at varer bliver sat ned med minimum 25 procent. Det er jo nye varer, siger hun.

Hun mener også, at prisnedsættelserne kan være til ingen verdens nytte. Den igangværende inflationskrise kan få forbrugerne til at holde tegnebogen i lommen. Det er i hvert fald noget, Joan Nordahl frygter.

- Situationen lige nu er værre end coronatiden. Selvom vi egentlig sætter varerne ned, så kommer folk ikke og køber det alligevel, fordi de passer på deres penge, siger hun.

Handelsstanden dropper også

Det er ikke kun Viola, der skruer ned for den sorte fredag. Også den lokale boghandel har droppet dagen, og det har man faktisk gjort de seneste to år. 

- Jeg synes, det er utroværdigt at sætte priserne op og ned fra dag til dag, siger boghandler Birgitte Eriksen, der også er formand for den lokale handelsstand. Her har man også droppet den fælles markedsføring, siger hun.

- Vi startede med et stort setup. Nu er det op til byens butikker selv at vurdere, om man laver Black Friday, siger hun.