Den er iklædt 'Danmarks mest kælne brune sovs' og indeholder 'Danmarks mest flabede hakkedreng', men den er også Danmarks bedste. Madanmeldergruppen De Brune Riddere har igen været på tur i det danske land og har nu kåret Danmarks Bedste Bøfsandwich, der bliver lavet af Jimmy Jensen i Horsens.
- Hold kæft det er stort, det er gået i turbofart, jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige, siger han.
Han er først begyndt med at lave bøfsandwichen i november, og det er derfor atypisk, at han tager sejren for 2022.
En bøfsandwich for sig
Dagen, hvor årets Bedste Bøfsandwich skal kåres, er ikke kun stor for vinderen.
- Det er kulminationen på et års brun mission. Det er en mærkedag i den brune sags tjeneste, siger formanden Lasse H. Görlitz.
Der er flere grunde til, at bøfsandwichen hos Café Ella er Danmarks bedste. Sovsen, hakkedrengen og ikke mindst overraskelsen på toppen, der ifølge De Brune Riddere er en decideret genistreg.
- Sovsen er helt eminent, der er en god bøf i, nogle lækre syltevarer, men heroppe på toppen, der er et frækt twist med flæskesvær. Det er lidt uden for kategori, men vi må bare konstatere, at det fungerer helt suverænt, siger formand for De Brune Riddere, Lasse H. Görlitz.
Fem priser
Udover titlen som Danmarks Bedste Bøfsandwich uddeler De Brune Riddere priser i fem andre kategorier:
Danmarks svedigste løg: CAPA, København
Danmarks mest kælne brune sovs: Café Ella, Horsens
Danmarks syndigste syltevarer: Panorama Mad & Vin, Silkeborg
Danmarks frækkeste boller: Restaurant Kohalen, Aarhus
Danmarks mest flabede hakkedreng: Café Ella, Horsens
De Brune Riddere er en blandet flok bøfsandwichentusiaster, der hvert år kører landet rundt og smager anonymt på de forskellige bud på en bøfsandwich. Sidst på året stemmer de om hvilken bøfsandwich, der er den bedste.
Den danske mad er kultur
Der er primært to grunde til, at vi i Danmark stadig spiser traditionel dansk mad. For det første er vi nostalgiske og har en tendens til at gå tilbage til dét, vi selv fik serveret i barndommen. For det andet værner vi om vores retter, fordi de er en del af vores selvforståelse.
- Vi er en nation, der opfatter os selv som producenter af kvalitetsfødevarer fra et landbrug, der har været med til at forme Danmark, siger madhistoriker hos Det Kgl. Bibliotek, Caroline Nyvang.
Alligevel er det en fordel for den danske madkultur, at den indimellem bliver hyldet, som bøfsandwichen bliver her én gang om året.
- Madkulturen er både rodfæstet og samtidig noget, vi aktivt skal arbejde for at bevare, og det gør man ved kontinuerligt at skabe opmærksomhed, siger Caroline Nyvang.
Bøfsandwichen i fokus
Med det samme Jimmy Jensen fik idéen om at lave en bøfsandwich, kunne han ikke slippe det igen.
- Jeg synes, bøfsandwichen kan alt, det siger sig selv, når jeg står her hver dag. Den kan trække folk til fra nær og fjern, siger han.
Derfor har han drømt om bøfsandwichen og endda altid haft et kit med sig, så han kunne prøve nye varianter af. Noget der er blevet flittigt brugt i de mange aftener og nætter, det har været svært at sove med tanken om, at uddelingen af priserne fra De Brune Riddere var på trappen.
- Lige pludselig synes jeg, der er en idé, jeg skal prøve. Så skal det være nu og her, og så kan jeg ikke vente til i morgen, siger Jimmy Jensen.
Der er allerede kommet flere henvendelser efter de i sidste uge blev hyldet for deres brune sovs. De har derfor fået lavet et bookingsystem, der skal gøre det lettere at håndtere de mange henvendelser, der vil fortsætte.