Forsker langer ud efter fagforening efter konflikt med fleksjobbere

Fagforeningen 3F og den socialøkonomiske virksomhed Social Craft, der ansætter fleksjobbere, er i konflikt. Forsker kalder konflikten "uheldig".

Tæller fleksjobydelsen fra det offentlige med i den timeløn, fleksjobbere får for at arbejde 3 timer om ugen i virksomheden Social Craft i Horsens?

Nej, mener 3F Horsens og Omegn, der har sendt konfliktvarslinger mod virksomheden, der ifølge fagforeningen betaler medarbejderne 30-40 kr. under de lovbestemte 190 kr. i timen.

Men sådan kan man ikke gøre det op, mener arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard.

- I det her tilfælde har medarbejderne reduceret arbejdsevne, og så får man tilskud fra staten til at ansætte de her personer. Så hvis man lægger de offentlige ydelser oveni, så kommer de måske endda op på de 190 kroner, som er fastsat i loven. Så får man nogenlunde, hvad der svarer til den overenskomstbestemte løn. Det er det, der er ideen med fleksjobordningen, siger han.

Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats paragraf 122 stk 3

Stk. 3 På overenskomstdækkede områder fastsættes løn og øvrige arbejdsvilkår efter de kollektive overenskomster, herunder sociale kapitler, lokalaftaler m.v. samt bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår for ansættelse og fastholdelse af personer i fleksjob. Indeholder overenskomsterne m.v. ikke sådanne bestemmelser, eller kan disse ikke finde anvendelse til brug for fastsættelse af løn, indgås aftale om løn mellem den ansatte og arbejdsgiveren, således at bestemmelser i overenskomsten om løn og arbejdstid kan fraviges, i det omfang det er nødvendigt for at fastsætte en løn, der er i overensstemmelse med den ansattes arbejdsevne i fleksjobbet, jf. stk. 2. Jobcenteret og den overenskomstbærende faglige organisation modtager efter aftale med den ansatte kopi af aftalen om fleksjob. Tvister om anvendelsen af overenskomsterne m.v. og om løn og arbejdsvilkår afgøres ved fagretlig behandling og endeligt ved Arbejdsretten. § 11, stk. 2, i lov om Arbejdsretten og faglige voldgiftsretter finder tilsvarende anvendelse.

Hvis en fleksjobber arbejder fem timer om ugen i Social Craft, så får vedkommende fleksjobydelse for 32 timer for at nå op på 37 timer. Men formanden for 3F Horsens og Omegn mener ikke, at regnestykket er så let, som arbejdsmarkedsforskeren sætter det op.

- Det når de ikke ved, at man lægger tingene sammen. Hvis man tager fleksjobydelsen og lægger den sammen med lønnen og dividerer med 160,33 kr. for at regne den gennemsnitlige timeløn ud på et år, så får man et meget lavere beløb end det, Stinne betaler, siger 3F-formanden.

Og så langer arbejdsmarkedsforskeren ud efter 3F.

Men først noget mere kontekst.

Social Craft ønsker én samlet overenskomst, fordi medarbejderne varetager mange forskellige slags opgaver. Foto: TV 2
Social Craft ønsker én samlet overenskomst, fordi medarbejderne varetager mange forskellige slags opgaver. Foto: TV 2

Årelang historie

3F forsøger at presse den socialøkonomiske virksomhed, der får arbejdsløse i arbejde, til at indgå overenskomst.

Det har torsdag fået medarbejderne fra Social Craft til at gå på gaden og demonstrere mod de 'umulige krav' fra fagforeningen om, at de omkring 100 ansatte skal indgå i 3F's overenskomst.

quote

Vi har ikke ressourcerne til at administrere, at én medarbejder skal aflønnes efter tre forskellige overenskomster

Stinne Simonsen, direktør, Social Craft

3F har i flere år forsøgt at overenskomstdække Social Craft og sendt fire konfliktvarslinger mod virksomheden. Men dét tal kan blive meget højere og ende med et krav om mere end 14 forskellige overenskomster.

Social Crafts direktør, Stinne Simonsen, vil gerne have en overenskomst, men nægter at indgå 14 af dem.

- Vi har ikke ressourcerne til at administrere, at én medarbejder skal aflønnes efter tre forskellige overenskomster for tre timers arbejde, siger Stinne Simonsen og fortsætter:

-  Hvis man nu den ene time står og pakker, så er det én overenskomst, hvis de derefter putter et label på pakken, er det en anden overenskomst. Hvis de derefter kører med varer, er det en helt tredje overenskomst.

quote

Det er rigtig. Det er uheldigt, at vi er nødt til at føre sådan en sag

Brian Tollak Nielsen, formand, 3F Horsens og Omegn

Langer ud efter 3F

Thomas Bredgaard mener ikke, at 3F Horsens og Omegn har håndteret sagen hensigtsmæssigt.

- Jeg synes, det er en uheldig måde, 3F fører sådan en sag imod den socialøkonomiske virksomhed, fordi vi har brug for de socialøkonomiske virksomheder for at få personer på kanten ind på arbejdsmarkedet, siger arbejdsmarkedsforskeren.

- Det er rigtig. Det er uheldigt, at vi er nødt til at føre sådan en sag. Men vi er sat i verden for at passe på de svageste i vores samfund. Her er der nogle borgere, der i vores optik bliver underbetalt. Derfor forlanger vi at få overenskomster, Brian Tollak Nielsen, formand, 3F Horsens og Omegn.

Thomas Bredgaard mener samtidig, at konflikten mellem 3F og Social Craft kan have en negativ på andre virksomheder. 

- Hvis man frygter, at man får fagforeningen på nakken for at løndumpe, så er tilskyndelsen, til at lave den type virksomheder jo ikke særligt stor, siger Thomas Bredgaard, der samtidig understreger, at det er vigtigt, at Social Craft overholder reglerne.

Se mere i TV SYD kl. 19.30 torsdag aften.