Gode forbilleder holder sig langt væk fra kriminalitet

I boligområdet Sundparken i Horsens gør man en stor indsats for, at særligt de unge ikke skal komme ud i kriminalitet. Her har klubben Østbasen åbent hver aften, hvor børn og unge kan komme og lave forskellige aktiviteter, så de ikke hænger på gadehjørnerne.

I Sundparken har klubben Østbasen åben hver aften, så alle boligområdets børn og unge kan komme og lave forskellige aktiviteter i stedet for at hænge på gadehjørnerne og blive fristet til at begå hærværk og anden kriminalitet. 

ALe Al-Saadi er 13 år og bor i Sundparken. Tre til fire aftener om ugen hænger han ud i Østbasen, hvor han blandt andet spiller biliard. Østbasen er et tilholdssted for boligområdets børn, og hvor ALe holder meget af at komme:

- Det er hyggeligt. Vi hygger os. 

I Sundparken i Horsens gør man en stor indsats for, at særligt de unge ikke skal komme ud i kriminalitet. Her har klubben Østbasen åbent hver aften, hvor børn og unge kan komme og lave forskellige aktiviteter, så de ikke hænger på gadehjørnerne.
I Sundparken i Horsens gør man en stor indsats for, at særligt de unge ikke skal komme ud i kriminalitet. Her har klubben Østbasen åbent hver aften, hvor børn og unge kan komme og lave forskellige aktiviteter, så de ikke hænger på gadehjørnerne.
Foto: Thomas Sejstrup Hoffmann-Møller

Sundparken i Horsens er at de steder, regeringen betegner som en ghetto, da mere end 50 procent af beboerne er arbejdsløse og næsten 70 procent er af ikke vestlig herkomst. 

Hos områdets boligforening er man opmærksom på de udfordringer, det medfører. Og for at forebygge at ghettoens unge ender i kriminalitet, er der et hav af aktiviteter i hallen hver eneste hverdagsaften.

- Når man har et sted, man gå hen og bruge kroppen og lave noget sjov, er det bedre end at lave dumme ting i boligområdet, mener Lars Mose, som er leder af Østbasen.

quote

Når man har et sted, man gå hen og bruge kroppen og lave noget sjov, er det bedre end at lave dumme ting i boligområdet.

Lars Mose, leder, Østbasen, Horsens

Omkring 90 procent af Sundparkens børn og unge kommer ofte forbi Østbasen, hvor de spiller fodbold, playstation eller er kreative i løbet af ugen. Men også muligheden for at blive såkaldt lommepengejobber lokker de unge til. 
Blandt andet 14-årige Simon Dadrisjan:

- Det betyder, at jeg kan tjene mine egne penge og tage ansvar.

Og det er hele formålet med fritidsjobbene, siger Lars Mose.

Også SSP-samarbejdet i Sundparken er velsmurt. Hver tredje måned mødes politi, daginstitutioner, områdets skoler og boligforeninger, og taler om de unge, der er særligt udfordret. Og det arbejde bærer frugt:

- Der er nogle, der kender de her unge. Det gør en forskel, mener Lars Mose.