TV der bevæger dig

Social nedtur stoppes

Hjemløse kan fastholdes i egen bolig, hvis de får en livline til en verden uden for lejligheden. Det viser et forsøg i Horsens.

- Det er guld værd for mig at have en livline, jeg kan kontakte, når det brænder på, fortæller Ib Dahl Nielsen, der her ses med sin kontaktperson i Housing First, Inge Eskholm. (Foto: Per Algreen).

Kommunen er i gang med projektet Housing First. De ansatte i projektet har siden 2010 fået placeret 40 beboere fra forsorgshjemmet Sølyst i egen lejlighed, og ingen af dem har mistet deres bolig.

- Tidligere mistede nogle af de socialt udsatte, der kom fra et forsorgshjem, deres bolig på grund af en kaotisk hverdag. Det gav efterfølgende problemer på flere fronter, fortæller Mette Sand, der er konstitueret leder af Projekt Housing First. Hun holder sammen med tre kolleger til på Det Sociale Døgncenter Sølyst.

Døgncentret hjælper blandt andet med misbrugsbehandling, indkøb af møbler og opbygning af socale netværk.

Ib Dahl Nielsen, 50 år,har boet i sin egen lejlighed i halvandet år og har i al den tid været tilknyttet Projekt Housing First.

- Min erfaring med forsorgshjem er, at når du får tildelt en lejlighed, er du helt alene. Men nu er det noget helt andet, fortæller Ib Dahl, der udover at få støtte i Projekt Housing first også er i behandling for sit alkoholmisbrug. Falder han i flasken, kan han altid kontakte personalet i Housing First og drøfte situationen med dem.

Ib Dahl Nielsen fortæller, at han er blevet medlem af en løbeklub, og han har også fundet en kæreste.

- Hende har jeg fundet helt selv, understreger Ib Dahl Nielsen.

For Ib Dahl Nielsen går der længere og længere tid mellem tilbagefaldene til druk.

Mest sete på tvsyd.dk