100 sjældne orkideer stjålet i Kolding

Mere end 100 majgøgeurter er i sidste uge forsvundet fra et naturareal i Kolding. Stort set hele bestanden af den fredede orkidé er gravet op.

Der vokser vilde orkideer i Danmark, når forholdene er helt rigtige. Det er de på et overdrev nær Marielund i Kolding. Men i løbet af denne uge har nogen været ude og grave over 100 orkideer op.

Orkideerne stod i et såkaldt væld, et område på en af dalskråningerne, hvor grundvandet siver frem og giver planterne nogle ganske særlige leveforhold.

Tyveriet forarger naturvejledere og biologer i Kolding Kommune, som plejer at arrangere ture for naturelskere i området.

- Det er så ærgerligt. Det var en stor bestand og en af de mest spændende naturværdier, vi har i området. De stod ret tæt op ad stien, så der var mange, der havde glæde af dem, fortæller biolog Line Ankjær fra Kolding Kommunes By- og Udviklingsforvaltning.

Anmeldt til politiet

Det er på dette overdrev, der normalt står mange flotte orkideer. De er dog forsvundet i løbet af sidste uge. Tilbage er kun røde flag, som viser, hvor orkideerne stod.
Det er på dette overdrev, der normalt står mange flotte orkideer. De er dog forsvundet i løbet af sidste uge. Tilbage er kun røde flag, som viser, hvor orkideerne stod.
Foto: Kolding Kommune

I Danmark er alle vilde orkideer fredede. Det er derfor ulovligt at grave dem op og fjerne dem. Tyveriet er derfor meldt til politiet, og kommunen opfordrer borgerene til at henvende sig til politiet, hvis de kan bidrage med oplysninger til sagen.

- Det er desværre en voksende tendens, at vilde orkideer graves op og indsamles, hvorefter de formentligt bliver solgt videre til haveejere, skriver Kolding Kommune i en pressemeddelelse.

Det på mange måder en dårlig ide at grave orkideerne op, da den natur, de vokser i, er helt speciel. Det er derfor langt fra sikkert, at de fx kan vokse i en almindelig have.

- Orkideer er afhængige af særlige vokseforhold, før de kan trives. Det er derfor, man kun finder dem i ganske særlige naturområder. De vil ikke kunne trives i en almindelig havejord. For at gøgeurten kan spire og gro, skal den etablere et samarbejde med særlige svampe. Hvis den bliver gravet op, risikerer den at blive adskilt fra disse svampe og vil derfor ikke kunne overleve. Det er jo superærgerligt – orkideerne hører til ude i naturen og ikke hjemme i haverne, siger Line Ankjær.