Altanulykke i Kolding: Unge vinder sag mod udlejer

For snart fire år siden styrtede en altan med fem unge ned i Kolding. Nu har fire af de unge vundet deres søgsmål ved retten.

Et splitsekund en juli aften i 2020 fik store konsekvenser for en gruppe af unge, der holdt fest i en lejlighed på Dr. Fichs vej i Kolding. På lejlighedens altan stod fem unge.

Der blev spillet musik og drukket alkohol. Med et forsvandt altanen under dem. Den kollapsede, og de unge faldt et par meter ned på fliserne under 1. sals lejligheden. En dengang 19-årig mand pådrog sig et svært hovedtraume.

Ulykken fik de unge til at anlægge et søgsmål mod udlejeren. I 2022 afgjorde byretten i Kolding, at udlejeren burde havde undersøgt altanen og dermed var erstatningsansvarlig for personskaderne, som faldet fra altanen havde medført.

Den dom er nu stadfæstet af landsretten. Det skriver JydskeVestkysten.

Kæmper med mén

Udover den 19-åriges hovedtraume, så fik Amalie Bonde Jensen konstateret en hjerneblødning, efter hun ramte jorden med hovedet først.

- Noget af det første, jeg fik at vide, da jeg vågnede, var, at det var et held, jeg var i live, fordi jeg ramte med hovedet først, sagde hun dengang i TV SYD.

Hjerneblødningen har siden påvirket hendes hukommelse.

- Min korttidshukommelse er meget påvirket. Men efter, at jeg er blevet rask igen, er der begyndt at komme små flashbacks. Det er virkelig skræmmende, for det er jo ikke super fedt at se ens venner smurt ind i blod. Jeg kan huske små bidder, fortalte hun.

Ifølge landsrettens afgørelse, så kunne ulykken være undgået. Standen af altanen burde nemlig have givet anledning til en nærmere undersøgelse, eftersom der var synlig rust på stålprofilerne, der holdt altanen oppe.

"Det tiltrædes også efter bevisførelsen for landsretten, at den kollapsede altan fremstod i en stand, der burde have foranlediget sagsøgte til at foranstalte en nærmere undersøgelse." Det konkluderer landsretten i Kolding.

I september 2020 mødtes de unge i lejligheden igen. Her fortalte de, at de ofte havde joket med, at det ikke var den mest stabile altan. Samtidig havde de ikke forestillet sig, at det nogensinde var en mulighed, at den kunne bryde sammen.
I september 2020 mødtes de unge i lejligheden igen. Her fortalte de, at de ofte havde joket med, at det ikke var den mest stabile altan. Samtidig havde de ikke forestillet sig, at det nogensinde var en mulighed, at den kunne bryde sammen.
Foto: Martin Sønderby, TV2

Klar konklusion

I forbindelse med ulykken blev en rapport udarbejdet af BUILD ved Aalborg Universitet. Den konkluderede, at det ikke var overraskende, at en altan af den pågældene type og alder havde mistet en stor del af sin bæreevne.

Ifølge rapporten burde det have givet anledning til en grundig undersøgelse. Der konkluderes også, at en begrænset ophugning af betonen ved de yderste udliggerjern ville have afsløret den kritiske tilstand.

Som reglerne er i dag, er der dog ikke krav om systematisk tilsyn med altaner, som der fx er med elevatorer og brandsikring. Men det er bygningsejerens ansvar at vedligeholde bygningen, herunder altaner.

Det så den daværende boligminister, Kaare Dybvad (S), ingen grund til at ændre.

- Jeg er ikke tilhænger af at indføre særlige tilsyn med forskellige bygningsdele, herunder altaner, fordi det vil fordyre driften af ejendomme, herunder også for veldrevne og godt vedligeholdte ejendomme, hvilket må forventes at medføre generelt højere lejeudgifter, skrev ministeren dengang til TV SYD.