TV der bevæger dig

I dag for 125 år siden: Koldinghus skabt som museum

Syv af byens bedste mænd mødtes den 19. februar for 125 år siden i Kolding. Over kaffen og cigarerne stiftede de Historisk-Antikvarisk Selskab for Kolding og Omegn. Formål: At drive museum i Koldinghus slotsruin.

Koldinghus anno 1900. Foto: Koldinghus Stadsarkiv

Museet var dog ikke en realitet fra dag 1. Efter den højtidelige sammenkomst sendte man straks en skrivelse til ?Det kgl. Oldnordiske Museum? (det senere Nationalmuseum) med budskabet om at ville drive museum i lokalerne.

Men svaret var ikke opmundrende. Direktøren for det Oldnordiske Museum, C.F. Herbst, mente ikke, at der var brug for flere museer i Jylland. ?Indbyggerne i Kolding kunne jo bare rejste til Ribe, Aarhus eller Odense, hvor der allerede fandtes udmærkede museer?.

Det svar var de syv bedsteborgere ikke tilfredse med. De gik til kultusminister I.F. Scavenius, som gav lov til at indrette museum i den såkaldte brevkælder under kirkesalen på Koldinghus.

Den driftige bestyrelse gik i gang med at gøre ideen til virkelighed. De mødtes hver lørdag ? tættest på fuldmåne. Det var borgmester Schiørrings ide, fordi han mente, ?at lyset faldt så romantisk ind gennem slotsruinens åbne vindueshuller?.

Første udstilling i museet åbnede i 1894. Og trods direktør Herbst dystre forudsigelser har museet vist sig at være mere end levedygtigt og fremstår i dag som et af Danmarks bedst besøgte lokalhistoriske museer, notrerer Koldinghus i en pressemeddelelse om mærkedagen.

Mere kultur