Idrætsforeninger vinder frem overalt - i Kolding er der medlemsrekord

De syd- og sønderjyske idrætsforeninger oplever fremgang i medlemstallet efter coronapandemien. Kolding Kickboxing er en af foreningerne, der oplever rekordmange nye medlemmer.

2022 blev et rekordår for foreningslivet med knap 14.000 nye medlemmer i Syd- og Sønderjylland. I Kolding Kickboxing er der også god grund til begejstring. 

De har fået 82 nye medlemmer, og især den unge målgruppe strømmer til klubben. 

Klubben har eksisteret siden 1994 og blev blandt andet stiftet af Henrik Fyhn. Han har tidligere været landsholdskæmper, men også landstræner i 16 år.

- Vi gik fra at være 44 medlemmer under coronapandemien til 237 medlemmer i sidste uge, fortæller Henrik Fyhn.  

Kolding Kommune har generelt set oplevet fremgang i medlemstallet i idrætsforeningerne. 2.215 medlemmer er kommet til i 2022. Det betyder, at der nu er 37.850 medlemmer i 166 idrætsforeninger. 

En sport for alle

Kampsportsforeningen i Kolding har plads til både eliten og bredden. Og klubben er en af de mest vindende i landet. 14 af klubbens kæmpere tog medaljer med hjem ved DM i 2021. 

- Det er en klub, hvor der er plads til alle. Sammenholdet og fællesskabet er stærkt, og det er det, vi står for som klub, fortæller den tidligere landsholdstræner. 

Han forklarer, at der findes flere kontaktgrader og discipliner i kickboxing, hvilket også gør det til en sport for alle aldre. 

Klubben har mange forskellige hold til både unge og voksne. Ifølge Henrik Fyhn er der også plads til, hvis man vil smide nogle kilo. 

Ud af komfortzonen

Emil Cordtz er en af de unge, der kommer i klubben hver dag. For otte år siden måtte han stoppe, da han brækkede sin hånd. Nu er han vendt tilbage.

- Man kommer ud af komfortzonen og ud i nogle situationer, som man ikke ville komme i normalt. Jeg synes, at det er en fed måde at flytte sig på, fortæller 26-årige Emil Cordtz. 

Kort om kickboxing

Sporten, der opstod i USA i 1970'erne, har elementer fra almindelig boksning, men det er også tilladt at sparke.

Hele kroppen er i brug i kampsporten. Det gør det til en populær motionsform. Sammenlignet med andre former for kampsport som karate og taekwondo indeholder kickboxing ikke så mange mentale øvelser.

For ham har det sociale i klubben stor betydning. 

- Tonen og måden man snakker til hinanden på, er anderledes. Vi taler ikke ned til hinanden, som man nogle gange kan opleve det i holdsport, siger Emil Cordtz, der selv har spillet fodbold. 

Han træner i øjeblikket sammen med begynderholdet, selvom han kender kampsporten godt. 

- Man kan altid finpudse sine teknikker. Jeg synes, at man lærer mere af det, når dem man træner med, er på et andet niveau, siger Emil Cordtz.

Flere grunde til fremgangen

En af grundene til fremgangen mener Henrik Fyhn er Kolding Kommunes projekt Super Sund Studieby for de 5.000 studerende på videregående uddannelse. 

Initiativet har fået flere udenlandske studerende til at melde sig ind i klubben.

Samtidig får de regelmæssigt besøg af byens skoleklasser og andre grupper som for eksempel et hold SOSU-assistenter, der skal prøve kræfter med kampsporten.

Kickboxing er en af de sportsgrene, der står til at blive en del af De Olympiske Lege i 2028. Henrik Fyhn håber på, at det kan skabe mere opmærksomhed om sporten i fremtiden.