Lokalpolitikere vil have stemmeprocent op

Lokalpolitikere frygter, at stemmeprocenten ved kommunalvalget 19. november i år falder i forhold til tidligere valg. Ved valget i 2009 var den helt nede på 65,8 procent i gennemsnit. Det er langt under stemmeprocenten ved folketingsvalg.

I Kolding arbejder politikerne på at få et mobilt afstemningssted, der kan tage rundt til uddannelsessteder og landsbyer, hvor vælgerne får mulighed for at brevstemme.

- Vi ønsker at få flere førstegangsvælgere og ældre, der har langt til det nærmeste afstemningssted, til at stemme, siger borgmester Jørn Pedersen (V).

Kolding og andre kommune har nedlagt et stort antal afstemningssteder i forbindelse med nedlæggelse og sammenlægning af skoler.

For eksempel har beboerne i Vester Nebel i Kolding Kommune fået seks kilometer til det nærmeste afstemningssted i Almind.

Jørn Pedersen forestiller sig, at en bil kører rundt til på forhånd annoncerede steder forud for selve valgdagen og indsamler brevstemmer. Den service kan formentlig klares for 50.000 kroner.

Byrådet har hentet ideen fra Dansk Ungdoms Fællesråd, der er kommet med forslag til et styrke den kommunalpolitiske interesse blandt unge.

Fællesrådet har fået gennemført en Gallup-undersøgelse, der viser, at unge op til 25 år er ligeså politisk aktive som andre befolkningsgrupper, men lokalpolitik står ikke øverst på deres hitliste.