Skamlingbankens vartegn er på plads igen

Så er Skamlingsbankens vartegn, den næsten 16 meter høje granitsøjle, på plads igen efter en grundig renovering.

For to måneder siden blev det gamle nationale symbol, stenstøtten på Skamlingsbanken, pillet ned.

Den næsten 16 meter høje stenstøtte trængte til at blive renoveret efter at den i 150 år havde raget op i luften som et symbol på danskheden efter nederlaget i 1864. I dag blev den sat op igen efter renoveringen.

Mindestøtte, som afspejler en væsentlig og dramatisk del af Danmarkshistorien, skulle herefter været sikret de næste mange år.

- Stenhuggeren har lovet os, at støtten står sikkert de næste 200 år. Vi kan selvfølgelig ikke gardere os mod ekstremt vejr, men renoveringen har i alt fald sikret, at mindestøtten nu står godt og stabilt på toppen af Skamlingsbanken, siger projektleder Anne-Kristine Sverdrup Lauridsen fra Kolding Kommune.

Den 24. august gik arbejdet med at pille søjlen ned sten for sten i gang. De 25 sten er herefter blevet registreret og renset, og skaderne på de enkelte sten er blevet udbedret.

Samtidig er der støbt et nyt og stærkere fundament til mindestøtten. Bundstenen var revnet og stod ikke til at redde, så den er erstattet af en ny blok hentet fra den samme granitåre i Sverige som de øvrige sten. Den gamle bundsten bliver på Skamlingsbanken, men det er endnu ikke besluttet, hvad den skal bruges til.

De seneste dage har en stor kran løftet de 25 blokke på plads. De nederste 15 sten holdes sammen med metalwirer og fuger, mens de øverste 10 blokke er stakket over på hinanden, hvorefter det eksisterende hul ned gennem stenene er fyldt op med beton.