Sydjyske hundehandlere skal i Højesteret

Stor prøvesag skal danne skole for andre sager om ulovlig indsmugling af hunde. Vicky Lund fra Vojens købte syg hundehvalp og håber på lang straf til sælgeren.

Tirsdag sidder to midaldrende mænd fra Kolding og Nordborg i Højesteret. De er dømt for organiseret handel og indsmugling af 110 hundehvalpe fra Polen, og Højesteret skal afgøre, om de skal i fængsel og i så fald hvor længe.

TV SYD har talt med flere købere af hundehvalpene, som håber på lange straffe til de to mænd. En af dem er Vicky Lund fra Vojens.

- Hundehandlerne har gjort mange familier fortræd, og det bør give lange fængselsstraffe, siger hun.

Vicky Lund købte en hvalp, som havde en uopdaget hjertefejl og en uopdaget virus. Kort efter måtte hun aflive hvalpen. 

Solgt som danske hvalpe

Ifølge Vestre Landsret importerede de to mænd hvalpene uden at have den fornødne dokumentation, og uden at hvalpene blev chippet eller vaccineret mod rabies, inden de forlod Polen.

Hvalpene af racen fransk bulldog blev i Danmark solgt som ”stueopdrættede” danske hvalpe. Køberne fik fremvist en voksen tæve, som om den var mor til den handlede hvalp, hvilket viste sig at være løgn.

Fængsel og forbud

Den ene hundehandler, som tidligere er dømt for narkokriminalitet, blev i Vestre Landsret idømt ubetinget fængsel i seks måneder. Landsretten dømte hans ene medsammensvorne til fire måneders betinget fængsel og samfundstjeneste.

Hundehandlerne har anket landsrettens dom, og de har fået lov til at føre sagen ved Højesteret, fordi sagen er principiel. De to mænd og deres forsvarere ønsker mildere sanktioner, mens Rigsadvokaten, som er anklager i sagen, vil procedere for at få skærpede straffe.

En mand fra Gram, som havde medvirket i mindre omfang, fik en bøde på 200.000 kroner, og han har trukket sin anke inden sagen tirsdag. De har alle tre fået forbud mod erhvervsmæssig handel og opdræt af hunde i fem år, men også denne del af dommen skal Højesteret tage stilling til.

Håber på længere straffe

Rigsadvokaten er anklager i sagen, men vil ikke udtale sig før Højesterets dom, og den kommer først en uge efter retssagen. Men TV SYD erfarer, at anklageren går efter at få længere fængselsstraffe til de to mænd.

quote

Hundehandlerne har gjort mange familier fortræd

Vicky Lund, hvalpekøber, Vojens

Det samme håber Dyrenes Beskyttelse og Vicky Lund fra Vojens. Hun købte hvalpen Hope hos hundehandleren i Kolding, og alt så umiddelbart fint ud.

- Men kort efter fik Hope konstateret både tarmsygdommen Giardia, og det sker altså ikke for hvalpe fra danske opdrættere. Hope havde også en medfødt hjertefejl, så jeg var nødt til at få hende aflivet. Det skete, efter jeg havde brugt 10.000 på at købe hende og yderligere 6000 kroner til dyrlæger, siger Vicky Lund.

Forsvarer: Ikke dårligere hvalpe

Hvalpekøberne er faldet for annoncetekster som ”Franske bulldog-hvalpe, otte uger, salgsklar nu. Vores dejlige tæve har fået seks skønne hvalpe. De har lige været ved dyrlægen, hvor de er blevet vaccineret, chippet og sundhedsundersøgt”.

Men hvalpene var ikke danske, de var importeret fra Polen. Det erkender Stephan Ravn Berg, som er forsvarer for manden fra Nordborg.

quote

Jeg mener ikke, at hvalpene var mindre sunde end danske hvalpe

Stephan Ravn Berg, forsvarsadvokat

- Køberne fik fejlagtigt at vide, at hvalpene var danske, selv om de var fra Polen. Men jeg mener ikke, at hvalpene var mindre sunde end danske hvalpe. Desuden er der ikke tidligere givet fængselsstraffe for import og salg af hundehvalpe, så jeg mener, at det er ude af proportioner at gøre det i dette tilfælde, siger Stephan Ravn Berg.

Tjekliste for hvalpekøbere  

Dyrenes Beskyttelse har syv råd, hvis du vil købe en hundehvalp:

1.   Hvalpen skal være otte uger, før den må sælges. Det siger den danske lovgivning.

2.   Hvalpen skal være registreret i Dansk Hunderegister. Loven siger, at den skal registreres, inden den er otte uger gammel.

3.   Du bør sikre dig, at hvalpen er vaccineret og undersøgt af en autoriseret dyrlæge.

4.   Se hvalpen sammen med dens mor.

5.   Se hvalpens hjem, og hvor den er vokset op. Du skal vide, hvem opdrætteren er.

6.   Hvalpen bør være tryg og vant til mennesker.

7.   Køb ikke, hvis du er i tvivl.

Stor efterforskning

Sagerne blev efterforsket af Sydøstjyllands Politis dyreenhed, som beviste, at hver hvalp gav et udbytte på 6000 kroner. Politiet konfiskerede i alt 650.000 kroner hos de dømte mænd.

I byretten og landsretten argumenterede specialanklager ved Sydøstjyllands Politi, Lone Petri Christensen, også for, at de tre mænd skulle have frihedsstraffe. Fordi der var tale om organiseret kriminalitet, der foregik over længere tid og med et anseligt udbytte.

Der var ingen tvivl om, at de tre mænd arbejdede tæt sammen, for de omtalte hinanden overfor de polske hundesælgere, og deres salgsannoncer var stort set enslydende.