Anastasia og familien takkede ja til en tur i Legoland

Legoland åbner lørdag. Men allerede fredag havde udsatte børn og deres familier mulighed for en tur i forlystelsesparken.

Legoland åbner officielt lørdag. Men fredag have et særligt publikum mulighed for at smugkigge på gamle og nye forlystelser. 

quote

Vi er imponerede over, hvor meget I hjælper os

Anastasia Sidorenko, flygtning, Ukraine

Traditionen tro havde klodseparken i Billund foræret en ordentlig stak billetter væk til særligt udsatte - i år gik en stor del af billetterne til flygtninge fra Ukraine.

Omkring 4.000 børn og voksne havde taget imod tilbuddet, og heraf var de 800 flygtninge fra Ukraine. En af dem var familien Sidorenko. Mor Anastasia, hendes mand og deres tre børn. Det var børnene, der fik dem til at flygte.

 - Vi boede midt i byen (Kyiv), men til sidst var der ingen børn på legepladsen, der var vitterligt ingen tilbage. Det er vanvittigt, så derfor besluttede vi en aften, at vi skulle flygte. Så nu kan mine børn igen trække vejret frit og lege, fortæller Anastasia Sidorenko.

Anastasia Sidorenko, hendes mand og tre børn håber, de en dag kan vende hjem til Ukraine.
Anastasia Sidorenko, hendes mand og tre børn håber, de en dag kan vende hjem til Ukraine.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Hun boede med sin mand og børn i Kyiv, hvor hendes forældre stadig opholder sig. 

Lykkelige for at være i sikkerhed

- Vi er imponerede over, hvor meget I hjælper os. Alle er meget venlige. Men det er svært at tale uden tårer, når jeg tænker på krigen og alt det, vi har forladt, fortæller hun.

Men selvom baggrunden for, at de i dag er i Legoland, er meget trist, så glæder det den ukrainske kvinde at mærke, at hendes børn trives igen. Det er første gang, at børnene er uden for Ukraine, og de er meget nysgerrige på det hele, fortæller Anastasia.

- De er interesserede i at prøve at forstå, hvad der sker omkring dem, at lære de andre børn at kende og at de taler et andet sprog end dem, synes de, er sjovt.

Familien Sidorenko flygtede for børnenes skyld.
Familien Sidorenko flygtede for børnenes skyld.
Foto: Jørgen Guldberg, TV SYD

Lego er kendt legetøj for familiens børn

Legoklodser er ikke ukendt legetøj for familiens børn.

- De er meget glade for at se alt det her Lego på én gang. De er nærmest lykkelige. Hjemme fik de lidt Lego til jul og fødselsdag, da det er ret dyrt at købe, forklarer Anastasia Sidorenko.

Men Lego eller ej, så er drømmen hos den lille familie at vende tilbage - en dag.

- Når krigen er slut, vil jeg tilbage. Det er smertefuldt at forlade sit land. Det er som at forlade et lille barn. Det er frygteligt.